Magyar EP-képviselők közös nyílt levele a Babes-Bolyai egyetemről

Megdöbbenéssel és felháborodással vették tudomásul az Európai Parlament magyar képviselői, hogy a kolozsvári "Babes-Bolyai Egyetem továbbra is kirekesztő politikát folytat a kisebbségi nyelvhasználat ellen" - derül ki abból a közös, nyílt levélből, amelyet Gál Kinga (Fidesz-MPSZ), Tabajdi Csaba (MSZP) és Szent-Iványi  István (SZDSZ) aláírásával csütörtökön tettek közzé Brüsszelben.

 

A szöveg szerint "felháborító és cinikus, hogy a miközben Hantz Pétert és Kovács Lehelt elbocsátják az egyetemről, a Babes-Bolyai Brüsszelben, az Európai Parlament épületében propagandakampányt szervez önmagáról. Azt meri állítani magáról, hogy a multikulturalitás bástyája. Ez hazugság.

Képmutatás az is, hogy miközben az egyetem erőszakkal távolítja el a magyar nyelvű feliratokat, Leonard Orban, a nyelvi sokszínűségért felelős román biztosjelölt az európai parlamenti meghallgatásán azt mondja, hogy ő egy olyan országból jön, amely a kisebbség jogainak tiszteletben tartása és védelme téren jelentős előrehaladást ért el."

"Elfogadhatatlan, hogy Romániában a Babes-Bolyai Egyetem az Európai Bizottság és az Európai Parlament többszöri felszólítása ellenére is semmibe veszi országa uniós csatlakozási feltételeit. Felszólítjuk Romániát, hogy teljesítse a kisebbségi jogok terén előírt kötelezettségeit, saját vállalásait!  Megismételjük a Magyar Néppárti, Szocialista és Liberális Delegáció huszonnégy magyar képviselője közös nyilatkozatát. Újra felszólítjuk az egyetem szenátusát, hogy saját egy éve hatályban lévő rendeletét hajtsa végre; a román nyelvű feliratok mellé a magyar és német feliratokat is függessze ki! Mi magyarországi európai parlamenti képviselők a leghatározottabban tiltakozunk az egyetem két tanárának elbocsátása ellen. Követeljük, hogy helyezzék vissza állásukba az elbocsátott oktatókat, tegyenek konkrét intézkedéseket annak érdekében, hogy a háromnyelvűség tükröződjön az egyetemi élet mindennapjaiban, állítsák vissza az önálló magyar karokat!" - áll a levélben.

"Az Európai Unió nem tűrhet meg hasonló támadásokat alapvető értékei ellen! Mi, magyar európai parlamenti képviselők minden európai fórumot fel fogunk használni, hogy a többnyelvűséget, az anyanyelvhasználatot biztosítsuk az erdélyi magyar felsőoktatásban.

Tiszteletünket fejezzük ki a magyar rektor-helyetteseknek, tanszékvezetőknek, akik tiltakozásuk jeléül lemondtak állásukról. Üdvözöljük a magyar oktatók és diákok békés, de határozott kiállását, az aláírások ezreit, az RMDSZ, a teljes erdélyi magyar közösség szolidaritását!...

Ez a küzdelem nem csak a romániai magyar nemzeti közösség, hanem egész Románia érdeke, mert az ország csak így lehet hiteles Európa, az Európai Unió szemében." (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.