Tüntetések Erdélyben a magyar egyetemi oktatásért

Az állami költségvetésből finanszírozott önálló magyar egyetem visszaállítását, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) a tényleges többnyelvűség megteremtését, az önálló magyar és német nyelvű karok létrehozását, az egyetemről kizárt két magyar oktató visszahelyezését, illetve a magyar és német nyelvű feliratok mielőbbi felszerelését követelték több erdélyi városban rendezett tüntetések résztvevői.

A Kolozsváron, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön erdélyi magyar diák- és ifjúsági szövetségek által szervezett tüntetések résztvevői kinyilvánították: tűrhetetlen az, ami – éppen Románia EU-tagságának küszöbén – a BBTE-n az elmúlt időszakban és jelenleg történik. A tüntetők tiltakozásokat fogalmaztak meg, amelyekben a BBTE-n a magyarság ellen alkalmazott "diktatórikus módszereket" bélyegezték meg, és követelték a két magyar oktatót kizáró döntés kivizsgálását és visszavonását. A tiltakozásokat – amelyeket sok ezer szolidaritást vállaló levél is támogat – eljuttatják a kormány helyi képviselőinek és általuk a bukaresti oktatási minisztériumnak. Kolozsváron mintegy ezer, Sepsiszentgyörgyön félezer személy vett részt a lapzártakor még zajló tüntetésen.

Szerdán este a BBTE magyar tagozatvezetőinek testülete későig ülésezett. A megbeszélésen a lemondott magyar rektor-helyettesek munkáját folytató ügyvezető bizottság beszámolt arról, hogy a rektori hivatal vezetőivel folytatott tárgyalásokon napirendre tűzték a magyar tagozat alapszabályzatának elfogadását, a menesztett magyar oktatók ügyét és a többnyelvű feliratok kérdését, és beindították az új rektor-helyettesek jelölésének a folyamatát.

A magyar oktatók a további együttműködést a feliratok ügyének holtpontról történő kimozdításához, a magyar tagozat alapszabályzatának mielőbb megvitatásához és a két magyar adjunktus menesztéséhez vezető szenátusi döntés újratárgyalásához kötik.

A testület több tagja bírálta a Bolyai Kezdeményező Bizottságot (BKB), s úgy vélte, a tárgyalásoknak nem kedveznek azok az eszközök, amelyeket a Hantz Péter és Kovács Lehel által alelnöki minőségben vezette BKB alkalmaz.

A magyar oktatók soraiban is nézetkülönbségek vannak. Ez abból is kitűnt, hogy az ügyvezető bizottság öt tagjából kettő, más elfoglaltságokra hivatkozva, kivonult a testületből. 

Kolozsvár, 2006. december 7.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.