A Mega Trade cserélte át a szavatossági címkéket

Több száz tonna lejárt szavatosságú élelmiszert hozott forgalomba a törökbálinti Depo területén telephellyel rendelkező Mega Trade cégcsoport úgy, hogy átcserélte a szavatossági címkéket.

 

Bár a cég nevét hivatalosan még nem tették közzé, a Népszabadság információi szerint a Mega Trade telephelyén történtek a csalások.

Virsinger György, a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője lapunknak elmondta: soha nem tapasztalt méretű csalásra bukkantak a cégcsoport törökbálinti telephelyén, illetve annak négy raktárában. A raktár fölötti irodahelyiségben futószalagon hamisították a szavatossági címkéket.

A raktár már korábban felkeltette az élelmiszer-ellenőrző állomás munkatársainak figyelmét, és a feltárt hiányosságok miatt annak idején felfüggesztették a működését. Most egy utóellenőrzés során egyik munkatársuk figyelt fel a raktárban is érezhető acetonszagra - ezzel a folyadékkal leoldható az eredeti dátummegjelölés -, és az irodahelyiségben rábukkantak a nagy mennyiségű és jó minőségű hamisított címkékre.

Virsinger György továbbra sem nevezte meg a céget, de elmondta: az akció úgyszólván a teljes árupalettát felölelte: húskészítmények, lekvárok, kenyér, pékáru, tojás és tejtermékek szavatossági címkéit hamisították. Mivel a szóban forgó termékek szerinte "nem jelentenek közvetlen és azonnali veszélyt a fogyasztók egészségére", egyelőre arányos lépésnek tartja, hogy a cég négy raktárát bezárták, és a vállalkozás megyei elosztó központjaiból is visszairányítják a kiszállított termékeket a telephelyre. Egyelőre azt sem tudni, pontosan hány terméket érintett a hamisítás - de számuk több száz lehet. Ha elkészül a teljes terméklista, elküldik a megyei állategészségügyi intézetekhez, hogy ellenőrizzék: területükön megtalálhatók-e a boltokban.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára érdeklődésünkre elképesztő felelőtlenségnek minősítette, hogy az ellenőrzést vezető hivatal nem nevezi meg a céget, amelynek termékeit nem volna szabad árulniuk. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az egyik rádiócsatornának elmondta: egészségkárosító termékekkel kereskedő vállalkozás nem érvelhet a jó hírnevének megsértésével.

A cég saját weblappal nem rendelkezik, de úgy tudjuk, a nagyobb láncoknak, illetve bolthálózatoknak szállít termékeket. Tegnap telefonjaik folyamatosan foglaltat jeleztek, így lapzártáig nem tudtunk kapcsolatba lépni velük.

Futószalagon
Futószalagon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.