Városházi állóháború

Demszky Gábornak az idén már nagy valószínűséggel nem lesznek helyettesei; a Fővárosi Közgyűlés a jövő heti, ez évben utolsó ülésén várhatóan csak a bizottságokat alakítja meg, a főpolgármester-helyettesek megválasztása 2007-re csúszhat - értesült lapunk.

Sem az MSZP, sem az SZDSZ nem enged a negyvennyolcból, a koalíciós egyeztető tanács tegnapi egyeztetésén semmi előrelépés nem történt. Csupán annyi, hogy Gy. Németh Erzsébet, a Demszky Gábor által megvétózott szocialista politikus mögé nemcsak az MSZP fővárosi frakciója és országos elnöksége, hanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felsorakozott.

Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek tegnap azt mondta: a kormányfő hétfőn jóváhagyta a budapesti koalíciós tárgyalások folyamatát, egyetértett az álláspontjukkal, s arra biztatta őket, hogy továbbra is tartsák fenn Gy. Németh Erzsébet humánpolitikai főpolgármester-helyettesi jelölését. Mivel a főpolgármester őt továbbra sem akarja jelölni, kitartva korábbi vétója mellett, az MSZP most új, érdemi tárgyalási ajánlatot vár a szabad demokratáktól. Steiner azt is hangsúlyozta: a szocialisták mindent megtesznek azért, hogy december 14-én feloldják a jelenlegi törvénysértő helyzetet, és megválasszák a főpolgármester-helyetteseket, valamint megalakítsák a városházi bizottságokat. Ez utóbbiról a szocialisták frakcióvezetője szerint akkor is dönthet a Fővárosi Közgyűlés a jövő héten, ha azzal a főpolgármester nem ért egyet.

A bizottságok megalakításában az MSZP partnere lehet a Fidesz-frakció is. Tarlós István frakcióvezető lapunknak ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a városvezetéstől ugyan még várják a következő ajánlatot a bizottsági struktúráról, de a város működőképességének megőrzése érdekében hajlandó az együttműködésre. A Fidesz szerint ehhez az kell, hogy ne csak négy, hanem legalább öt bizottság vezetőjét az ellenzék adhassa (amelyhez Tarlós szerint nem tartozik az MDF, hiszen "kvázi koalíciós párt"), köztük egy "fajsúlyosabb" testület elnökét. A frakcióvezető szerint ez lehet a kulturális bizottság elnöki posztja, amit a városvezetés eredetileg a Demszkyvel szembefordult Bőhm András korábbi SZDSZ-frakcióvezetőnek szánt.

Tarlós úgy látja: a jelenlegi helyzetben "az MSZP az alkuképesebb, az ő szavukra érdemes odafigyelni, míg az SZDSZ nem más, mint Demszky magyar hangja". Hangsúlyozta: ha a főpolgármester "észhez térne", megnyugodna, és hajlandó volna átgondolni a helyzetet, akkor vele sem zárható ki az együttműködés. "Sem én, sem a Fidesz nem haragtartó" - jegyezte meg Tarlós.

A kormánypártok viszálya és a szokatlan alkalmi koalíció nemcsak a fővárosra, hanem a X. kerületre is jellemző. Kőbányán a múlt hónapban a bizottsági helyek szétosztásakor fogott össze az SZDSZ és a Fidesz a legnagyobb frakcióval rendelkező, és a városrész polgármesterét is adó MSZP-vel szemben, most pedig a tervezett újabb egymilliárdos hitelfelvétel miatt támadják együtt a szocialistákat, akik szerintük csődbe vitték a kerületet. A Győri Dénes SZDSZ-es gazdasági tanácsnok és Révész Máriusz kerületi Fidesz-frakcióvezető által jegyzett tegnapi közleményben közösen szólították fel lemondásra az MSZP helyi, gazdasági ügyekkel foglalkozó képviselőit.

Boldog békeidõk - Gy. Németh Erzsébet és Demszky Gábor
Boldog békeidõk - Gy. Németh Erzsébet és Demszky Gábor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.