Kőbánya csődközelben?

Mindenki számára egyértelművé vált, hogy januárban a kőbányai önkormányzat önerejéből nem képes fizetési kötelezettségeinek eleget tenni, nincs elegendő pénz még a közalkalmazotti bérek kifizetésére sem - állította tegnapi sajtótájékoztatóján Révész Máriusz, a helyi Fidesz-frakció vezetője, Kleinheincz Gábor, a pénzügyi bizottság elnöke (szintén Fidesz) és Győri Dénes gazdasági tanácsnok (SZDSZ).

A szocialista polgármester előterjesztéséből azt olvasták ki, hogy drámai helyzetben van a kerület. Az ingatlaneladásból tervezett bevételből hiányzó kétmilliárd pótlására hitelt kellett felvenni, de már ez is elfogyott. A polgármester ezért azt javasolta, hogy a kerület vegyen fel további egymilliárd forintnyi folyószámlahitelt, hogy a kifizetéseket teljesíteni tudják. Az előterjesztés szerint e nélkül az önkormányzat januárban nem tudja időben kifizetni még a béreket sem.

Nem igaz, hogy a kerület csődközeli állapotban lenne - reagált az elhangzottakra Verbai Lajos polgármester. Az önkormányzat folyószámlahitele 1,7 millárd forint. Erre azért van szükség, mert a kiadások minden hónapban jelentkeznek, a bevételek viszont hullámzóan érkeznek. Ez technikai jellegű hitel, amely a helyi adóbevételek beérkezésekor (minden márciusban) kiegyenlítődik vagy pozitívba fordul. Az önkormányzat számláját vezető pénzintézet biztosítaná a módosított folyószámla hitelkeretet. A Fidesz vezette képviselő-testületi többség azonban a fizetésképtelenség állapotát idézheti elő, ha a folyószámla- hitelkeret módosítását nem szavazza meg - közölte a polgármester.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.