Kihívások a baloldal előtt

A baloldalnak tanulnia kell - mondta lapunknak Patrick Diamond, Tony Blair volt tanácsadója egy ma kezdődő budapesti konferencia előtt.

 

 

Patrick Diamondot, aki a 2005-ös választások előtt négy évig Tony Blair tanácsadója volt, jelenleg pedig a London School of Economics egyetemen tanít, elmondta, hogy Budapesten a Munkáspárt nemzetközileg is hasznosítható tapasztalatairól kíván szólni a Demos tanácskozásán. Nyilvánvalónak tekinti, hogy az európai baloldalnak, akár kormányon van, akár ellenzékben, tanulmányoznia kell a legutóbbi választások eredményeit, tanulnia kell a mások által kipróbált és bevált politikai, választási stratégiákból.

Diamond négy területet emelt ki, ahol a New Labour más szociáldemokráciákban is megfontolásra érdemes politikai reformot valósít meg. Az első munkaügyi, munkaerő-piaci jellegű, és a célja a foglalkoztatottság növelése. A második mottója az lehetne: "Legyen érdemes dolgozni", és azt jelenti, hogy a kisjövedelmű családok számára adókedvezményekkel, segélyekkel kell serkenteni a kiemelkedést. A harmadik téma a közszolgáltatásokba irányuló kiadások növelése. Végül szerinte előnyben kell részesíteni az esélyegyenlőség növelését célzó intézkedéseket, melyek közül Patrick Diamond az ún. bébikötvények bevezetését említette a szigetországon kívül is érdeklődésre számot tartó példaként.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.