Lyuk a hálón

A bűn is járhat haszonnal. Az elkövetőnek persze magától értetődően, de akár a károsult is profitálhat a bajából. A számítástechnikában mindenképpen. És ezért aztán a bankszolgáltatásokban is. A hackerek, adathalászok, bankkártyakód-lenyúlók nélkül ma az internetes kereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások nem tartanának ott, ahol.

 

A számítástechnikában a bűnözők vagy a brahiból jogot sértők folyamatos innovációkra késztetik a cégeket. A társaságok az internetes támadások, programozói fifikákon alapuló lenyúlások ellen kénytelenek védekezni, ezáltal viszont olyan innovatív megoldásokat gondolnak ki, ami az ügyfeleknek is jó lehet.

A számítógépes hálózatokba, internetes honlapokba jószerivel hobbiból, "szakmai kihívásból" behatoló hackerek támadásai nyomán olyan védelmi rendszereket kellett kigondolniuk és kiépíteniük az érintett cégeknek, amelyek azok ellen is megvédenek, akik kifejezetten károkozási céllal tették volna ugyanezt.

A bankkártyacsalások, internetes visszaélések nélkül ma aligha kapna sok ügyfél azonnal sms-üzenetet mobiljára, ha a kártyájával vásárolt valaki. Vagy minden egyes esetben egyedi jelszót ahhoz, hogy az interneten pénzt utaljon át valakinek. De lehet, hogy e nélkül még a sztrádadíjat sem fizethetnénk ki mobilon vagy neten. Mint ahogyan a csipkártyákkal sem léptek volna még talán piacra, ha a hagyományos kártyák védelmi rendszereit nem kellett volna egyre jobbra fejleszteni.

Olyan ez, mint a hadiipar, amelybe dollár-ezermilliárdokat ölnek "békében" is, de a csúcstechnikai fejlesztések aztán részben átszivárognak a mindennapi életbe is. Lehet, hogy éppen a konyhánkban élvezzük annak áldását, amit egykor még a csillagháborúra készülve gondolt ki valaki.

Az elmúlt napok adathalászati próbálkozásai is jóformán kényszerítik a bankokat az újabb fejlesztések mielőbbi bevezetésére. A adatlopási akciók olyan bankokat érintettek, amelyek még nem vezették be azt a biztonsági módszert, amelyet mások már igen. A támadók megtaláltak egy rést a pajzson. De a többi bank sem ülhet ölbe tett kézzel, hiszen lehet, hogy holnap az ő rendszerük gyengéjére derül fény. Jóformán a félelem a fejlesztés motorja a bankkártya- és mobilbankpiacon.

Más területen pedig egyszerűen az, hogy széllel szemben nem lehet. Hiába vetnek fel zsákszámra jogi aggályokat az egész világon az asztalukhoz ültető internetes szerencsejáték-portálok vagy a fájlcserélő oldalak, a technikai újítások felülírják a régi üzletet, és előbb-utóbb mindenkinek alkalmazkodnia kell az új lehetőségekhez. A cégeknek és a törvényhozóknak egyaránt. Ha megakadályozni nem tudják, az élére kell állniuk. Különben jogi és zenei CD-jeikkel rögtön a múzeumok és jogtörténeti tanszékek felé vehetik az irányt. Ha nem sietnek, rövidesen úgy néznek rájuk, mintha kőtáblát olvasnának gramofonszóra.

Egyszerűen felülírják őket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.