Enyhe sugárnyomokat találtak a moszkvai brit nagykövetségen

Hivatalosan is bűncselekménynek nyilvánította szerdán a Scotland Yard az egykori orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko halálát. Litvinyenko volt olasz kapcsolatát, akinek szervezetében szintén kimutatták a néhai orosz kémet megölő radioaktív anyagot, szerdán kiengedték a londoni kórházból, a brit külügyminisztérium ugyanakkor közölte, hogy a moszkvai brit nagykövetségen is találtak sugárzó anyagnyomokat.

A Scotland Yard szerda esti közleménye először nevezi hivatalos brit részről gyilkosságnak a hat éve Londonba dezertált egykori orosz állambiztonsági alezredes halálát. A közlemény azonban továbbra is igen óvatosan fogalmaz, mondván: a londoni rendőrség fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy egyelőre semmilyen következtetésre nem jutott a felhasznált eszköz mibenlétéről, az indítékról és az elkövető személyéről.

A brit külügyminisztérium szinte a Scotland Yard bejelentésével egy időben közölte: szakértői Nagy-Britannia moszkvai nagykövetségén is kimutattak sugárzó anyagot, de olyan csekély mennyiségben, amely nem jelent közegészségügyi veszélyt.

A követség előző nap közölte, hogy átvizsgáltatja egyik helyiségét, miután korábban a képviseleten járt Andrej Lugovoj volt KGB-tiszt.

Lugovoj azért tett látogatást a nagykövetségen, hogy személyesen cáfolja felelősségét Litvinyenko halálában.

A brit sajtó által egyértelműen gyanúsítottként kezelt Andrej Lugovoj több ízben találkozott Londonban Litvinyenkóval, mielőtt a volt állambiztonsági tiszt megbetegedett volna. A későbbi vizsgálatok nem hivatalos értesülések szerint minden olyan londoni helyszínen kimutatták a Litvinyenkóval végző polónium 210-es izotóp jelenlétét, ahol Lugovoj megfordult, egyebek mellett a londoni Arsenal futballklub stadionjában, illetve a British Airways légitársaság azon repülőgépein is, amelyeken Lugovoj utazott.

Mario Scaramellát, az olasz biztonságpolitikai szakértőt, aki a múlt hónap elején, alig néhány órával Litvinyenko megbetegedése előtt együtt vacsorázott a dezertőr alezredessel egy londoni szusi-étteremben, szerdán kiengedték a kórházból.

Scaramellát múlt pénteken szállították be a londoni University College egyetem klinikájára, miután az ő vizsgálati eredményei is jelentős polónium 210-es szennyezettséget mutattak.

Scaramella életkilátásairól ellentmondásos értesülések jelentek meg a brit sajtóban; egyes beszámolók "a nullával határosnak" nevezték életben maradási esélyeit, más jelentések szerint az olasz kilátásai nem rosszak.

Ez utóbbit látszik alátámasztani a hivatalos orvosi vélemény. A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) előző este Londonban kiadott legfrissebb tájékoztatása szerint Scaramella továbbra sem mutatja semmilyen tünetét a sugárbetegségnek, jól van, leletei normálisak, és a sugárszennyeződésre elvégzett külön vizsgálat eredménye is "bíztató".

Szerdán a University College klinikájának szóvivője is megerősítette, hogy a páciens semmilyen jelét nem mutatja a sugárbetegségnek.

Litvinyenko és Scaramella november 1-jén ült be a londoni Piccadilly egyik szusi-éttermébe, ahol az olasz állítólag egy olyan listát adott át Litvinyenkónak, amelyen egykori KGB-s veteránok által meggyilkolni tervezett személyek neve szerepelt. Egyes brit lapok szerint Litvinyenko ezen a listán saját nevét is viszontlátta.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.