Az orvosi kamara az Alkotmánybírósághoz fordult

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) az Alkotmánybírósághoz fordult, kifogásolva a nemrég parlament által elfogadott kamarai törvényt - mondta Éger István, a köztestület elnöke szerdán.

Többek között azért fordultak a taláros testülethez, mert diszkriminatívnak érzik azt, hogy a működő szakmai kamarák közül  csak a három egészségügyi (orvosi, gyógyszerész, szakdolgozói) köztestület kötelező kamarai tagságát törölték el, illetve a jogalkotás során a szaktárca nem vagy csak késve egyeztetett a szervezetekkel.
Az elnök - tiszteletben tartva a köztársasági elnök döntését - sajnálatosnak nevezte, hogy az államfő aláírta a kamarai tagság eltörléséről szóló törvényt.

A kamara jövőjével kapcsolatban elmondta: megkezdik az új törvény adta lehetőségeken belül a kamara átszervezését, ami - reményei szerint - jobb, működőképes testületet eredményez majd.

Arra a kérdésre, hogy elindul-e a jövő tavaszi elnökválasztáson, Éger István azt felelte: ha jelölik, akkor megméretteti magát a posztért.

Jelenleg a kamarának mintegy negyvenezer tagja van, az éves tagdíj 18 ezer forint. Éger István véleménye szerint a tagdíj  összegén nem fognak változtatni, hiszen a kamarai szolgáltatásokat ezekből a bevételekből fizetik.
Hangsúlyozta: 2007 első negyedév utolsó napjáig még kötelező a kamarai tagság, utána azonban mindenkinek nyilatkoznia kell arról, hogy továbbra is tag szeretne-e lenne. Ha valaki ezt nem teszi meg, automatikusan törlik a nyilvántartásból.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.