Fogolyszökés: csak kisebb mulasztások történtek

Kisebb mulasztásokat állapított meg a fogolyszökés miatt elrendelt büntetés-végrehajtási belső vizsgálat, de ezek a mulasztások nincsenek közvetlen összefüggésben Tamás Imre Zoltán szökésével - jelentette be a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerdán.

Nem merült fel a Tamás Imre Zoltánt pénteken a Budapesti Katonai Ügyészségre kísérő őr vétkessége, de a személyi állomány több tagjánál tapasztaltak mulasztást - hangsúlyozta Csere László. Konkrétumokról az országos parancsnok arra hivatkozva nem beszélt, hogy a Budapesti Fegyház és Börtön, valamint az előállítást végző Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet jelentéseiből készült összefoglalót szerdán juttatta el az igazságügyi miniszterhez.

A pénteki fogolyszökésről szólva megjegyezte: "akkor lesz teljes a kép, ha a fogvatartottat elfogják és őt is meg tudjuk hallgatni, mert egyelőre csak a saját utólagos dokumentumvizsgálatok, illetve részben az érintett felügyelő (...) elmondására tudunk a körülmények tekintetében hagyatkozni".

A személyi állomány mulasztásaival kapcsolatban elmondta: a parancsnokok hatáskörébe tartozik, "hogy ezért milyen felelősségre vonást alkalmaznak".

A parancsnok elmondta azt is: a belső vizsgálat nem derítette ki, hogy a fogvatartott hogyan vette le a vezetőszár végén levő fémbilincset. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, általánosságban megállapítható, hogy a bilincsek elhasználódottak. Intézkedett arról - mondta -, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek mérjék fel az  eszközállományukat. Úgy fogalmazott: "több ilyen jellegű utasítás már volt korábban az intézetek felé, hogy mérjék fel, (...) és azokat az eszközöket, amelyek segédeszköz nélkül vagy segédeszközzel nyithatóak, vonják ki  a forgalomból. De hát sajnos költségvetési helyzetünk nem teszi  ehetővé, hogy ezeket az eszközöket a kívánt mértékben és a kívánt  minőségben cseréljük."

Csere László szólt arról is, hogy a büntetés-végrehajtás  köztudottan évek óta létszámhiánnyal küzd. Hozzátette: az  alapfeladatokat csak "túlszolgálattal" tudja megoldani a büntetés-végrehajtás.

Tucatszámra koboznak el mobiltelefonokat a fogvatartottaktól

Hetente 15-25 mobiltelefont koboznak el a büntetés-végrehajtási intézetekben a fogvatartottaktól - mondta Csere László. Arra a kérdésre, hogy miképpen juttatják be a büntetés-végrehajtási intézetekbe a mobiltelefonokat a  fogvatartottaknak, Csere László azt mondta: olyan esetről is tud, amikor csomagba rejtve küldték be az intézetbe a készüléket, de arra is volt példa, hogy külső munkahelyről juttatták be.

Mint mondta, az sem zárható ki, hogy a büntetés-végrehajtási intézeteknél dolgozó civilek segítségével vagy az állomány közreműködésével jutott valaki mobiltelefonhoz.

Szólt arról is, hogy a fémkeresők sokszor nem mutatják ki a  készülékeket, és megjegyezte: olyan esetre is akadt példa, amikor a  fogvatartott az ágyékához közel rejtette el a mobiltelefont, a  motozás pedig - mint elmondta - nem lehet szeméremsértő.
(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.