Fogolyszökés - Elhasznált bilincsek

Több tucat bejelentést kapott a rendőrség Tamás Imre Zoltán pénteki szökése óta, de eddig egyik sem vezette a nyomozókat a fegyveres benzinkútrablásért jogerősen nyolc évre ítélt férfi nyomára - közölte a Népszabadsággal Jármy Tibor, a BRFK szóvivője. Folyamatosan megfigyelés alatt tartják Tamás rokonait, ismerőseit, volt rabtársait és barátnőit, s a korábbi bűncselekményei idején használt búvóhelyeit.

 

 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Tamás pénteki szökését követően belső vizsgálatot rendelt el. - Minden lehetőséget számba kell venni, hogy a rendelkezésünkre álló létszám és költségvetési feltételek mellett, miképpen tehetjük biztonságosabbá a fogva tartottak kísérését - mondta lapunknak Csere László vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

A büntetés-végrehajtás tavaly 13691 elítéltet szállított - 47146 alkalommal - a börtönökből a bíróságokra, ügyészségekre, egészségügyi ellátásra. A végrehajtói állomány 40 százaléka heti rendszerességgel végez fogolykísérést. Létszámhiány miatt az esetek jelentős részében túlórában.

A vizsgálat első megállapításai szerint a bilincsek egy része már annyira elhasználódott, hogy az elítéltek a szállítás közben, vagy a fegyintézeten kívül, mondjuk egy mosdóban könynyen hozzáférhető segédeszközökkel viszonylag könnyen kinyithatják azokat.

A büntetés-végrehajtás súlyos létszámgondokkal küzd; különösen Budapesten, ahol több nevelői (fegyőri) státus jelentkezők hiányában betöltetlen. Csere tábornok szerint hasonló helyzetben vannak ma, mint 2000 és 2002 között voltak. Akkor azonban jelentős bérkorrekcióval sikerült megtartani az állományt. A mostani megszorító intézkedések mellett erre csekély az esély. Ezért belső átcsoportosítással igyekeznek növelni a fogolykísérők létszámát, hogy a jövőben a veszélyes bűnözőket ne egy, hanem két nevelő kísérje. Ez azonban csak több túlóra mellett oldható meg.

A Tamás-ügy tanulságaként a nevelők a jövőben még jobban figyelnek, s jelentik feletteseiknek azokat a jeleket, melyek arra utalhatnak, hogy elítéltek közül valaki szökni készül. Csere László elismerte: kevéssel a szökése előtt Tamás Imre Zoltán zárkájában találtak egy mobiltelefont. A belső vizsgálatnak azonban sem azt nem sikerült tisztáznia, hogy miként került oda a készülék, sem azt, hogy ki használta.

Az ügyészség már egyáltalán nem zárja ki, hogy Tamás azért jelentette fel egyik nevelőjét, mert így érhette el, hogy átszállítsák a katonai ügyészségre, ahonnan megszökhetett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.