Nem állnak szóba a brit nyomozókkal

Amilyen sokan akartak Moszkvában Alekszandr Litvinyenko megmérgezésével kapcsolatban beszélni a Scotland Yard nyomozóival, végül olyan kevesen találkoznak az oda látogató britekkel.


Váratlanul ugyanis családjával együtt kórházba került Alekszandr Lugovoj, aki a brit nyomozók szerint értékes információkkal szolgálhatna az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hat éve Londonba menekült egykori alezredesének halálát illetően. Az üzletember ugyanis november 1-jéig - Litvinyenko megmérgezésének feltételezett napjáig - négyszer utazott Londonba, háromszor Litvinyenkóval, egyszer Borisz Berezovszkijjal is találkozott. Lugovoj és családja szervezetében állítólag polónium-210 nyomait találták. (Sugárzást mértek Lugovoj londoni szállodaszobájában, és azokon a repülőjáratokon is, amelyekkel Moszkva és London között megfordult. Lugovoj szerint ő Litvinyenkóval érintkezve juthatott mérhető sugárzáshoz.) A radioaktív nehézfém végzett Litvinyenkóval is. Igaz, az üzletembert korábban "tisztának" találták orvosai és még a hét végén sem panaszkodott az egészségére, és megerősítette, hogy hajlandó beszélni a Scotland Yard terrorellenes osztályának (SO15) négy munkatársával, akik Dmitrij Kovtunt és Vjacseszlav Szokolenkót is kihallgatnák. A két férfi jelen volt a Litvinyenkóval lezajlott utolsó találkozón a mérgezés napján. Egyelőre azonban ez sem történt meg.

Úgy tűnik, nem találkozhatnak Dmitrij Trepaskinnal sem, aki saját állítása szerint fontos adatok birtokában van, és korábban figyelmeztette Litvinyenkót a várható veszélyre. Az FSZB egykori tisztje azonban államtitoksértésért jelenleg börtönben ül, és a hatóságok nem járulnak hozzá a találkozóhoz, noha az orosz főügyészség korábban "százszázalékos együttműködést" ígért a brit nyomozókkal. Ugyanezt kérte Massimo D'Alema olasz külügyminiszter is, aki tegnap Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A Kreml visszautasítja, hogy az orosz titkosszolgálatnak köze lenne a gyilkossághoz. Brit vélemények szerint erre a nehezen beszerezhető polónium-210 utal, az oroszok szerint viszont épp ez az ellenérv. Jevgenyij Adamov egykori energetikai miniszter szerint a sugárzó nehézfém különösebb kémiai ismeretek nélkül is szinte házilag állítható elő, így nem kell hozzá orosz forrás. Szergej Kirienko, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) szerint lehetetlen is ellopni Oroszországból az anyagot, amelyből szigorú ellenőrzések között havi nyolc grammot állítanak elő az országban. Nyikolaj Szlipcsenko, a Transzkript tudományos-fejlesztő központ vezetője szerint egyszerű baleset is lehet a mérgezés: plutóniummal fertőzött halat evett Litvinyenko a londoni szusibárban.

Az Atomenergetikai Biztonság Kutatóintézetének helyettes vezetője, Alekszandr Linge pedig a mérési eredményeket is vitatja, amelyek szerint London tucatnyi pontján - ahol Litvinyenko megfordult - érzékelhető a polónium-210 sugárzása. Szerinte mérési tévedésről van szó, az áldozat szervezetébe került nehézfém ugyanis nem hagy külső nyomot, legfeljebb, ha Litvinyenko zsebében volt a polónium. (Egyes állítások szerint ez sem elképzelhetetlen: a halála előtt iszlám hitre tért 44 éves Litvinyenko valójában az al-Kaidával kereste a kapcsolatot, hogy eladja a magánál szakszerűtlenül tartott polónium-210-et.)

A szövetségi felsőház lapunknak nyilatkozó elnöke tegnap elmondta: személy szerint gyanúsnak tartja, hogy mind Anna Poltikovszkaja ellenzéki újságírónő októberi moszkvai meggyilkolása, mind Litvinyenko november 23-i halála Putyin fontos nemzetközi találkozójára esett. Szergej Mironov szerint ez nem véletlen, és arra utalt, hogy ez inkább az országot diszkreditálni akaró erők - elsősorban Berezovszkij - érdeke lehet.

Nyilas Gergely
Moszkva

Megérkeztek a Scotland Yard nyomozói a moszkvai Domogyedovo repülõtérre
Megérkeztek a Scotland Yard nyomozói a moszkvai Domogyedovo repülõtérre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.