Amnesztiát követelt a Hatvannégy Vármegye

Amnesztiát követeltek a tüntetők a Fővárosi Bíróság Markó utcai épülete előtt. Az Erzsébet térről kiemelt rendőri biztosítás mellett vonultak a kormány menesztését és a "politikai foglyoknak" amnesztiát követelve a Markó utcába, ahol a köztévé székházának ostromával összefüggésben körözött Budaházy György beszédét is lejátszották felvételről.


Szinte teljesen megbénult a Belváros forgalma az Erzsébet térről a Markó utcába vonuló több mint ötszáz kormányellenes tüntető miatt, a Bajcsy-Zsilinszky út Nyugati tér felé vezető oldalát a rendőrök a forgalom elől teljesen lezárták, a "politikai foglyok" szabadon bocsátását követők menetét több száz rendőr biztosította. Az Index tudósítója szerint új jelszó is felbukkant, miszerint "hervad a szegfű, rohad a narancs".

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében vonuló demonstrálók "Amnesztiát!", "Gyurcsány takarodj!", "ÁVH", illetve "Börtönbe!" szavakat skandálta, miközben a közúti forgalmat megbénítva vonult a Markó utcában lévő bíróság, illetve a közelében lévő büntetés-végrehajtási intézetek felé, hogy a szerintük ártatlanul letartóztatottak szabadon bocsátását követelje.

A vonuló tömeg Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatott, közöttük több tucatnyi fekete ruhát viselő szkinhed kormányellenes jelszavak skandálására biztatta a tüntetőket.

A menet elején egy nyitott platójú kamion volt, amelyről időnként "nemzeti érzelmű" zenéket játszottak. Az "Ébresztő!", "Ébresztő!" szavakat is skandáló tömeget a szembejövő autósok többsége szidta, néhányan leköpték a rendőrségi sorfallal biztosított, vonuló embereket, ezért a tömegből tojásokat dobáltak vissza.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom újonnan megválasztott elnöke, Zagyva György bejelentette, hogy december 9-én csatlakoznak a Puskás Ferencnek végtisztességet adók menetéhez, és oda minden "nemzeti érzelmű magyart" várnak.

Az este tíz óra után befejeződött tüntetésen elhangzott az is, hogy karácsonykor a "Kossuth téri forradalmárok  lelkipásztora" éjféli misét celebrál az egybegyűltek előtt.

A Markó utcából az ötszáz ember szétszéledt, a mellékutcákban több száz rendőr állt készenlétben. Hozzávetőleg 40-50 tüntető a Kossuth térre ment. Ott este tizenegyig maradtak. Elhagyták a tér kordonon kívüli területét a rendőrök is.

Szabadság téren a Magyarok Világszövetsége demonstrált

A Hatvannégy Vármegye tüntetésére sokan a Szabadság térről érkeztek, közöttük több tucatnyi fekete ruhás bőrfejű. 

Este fél nyolckor befejeződött a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által meghirdetett, a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról döntő népszavazás két évvel ezelőtti eredménytelensége elleni demonstráció a Szabadság téren.

A Magyar Televízió székháza előtt tartott tüntetésen utoljára felszólaló Patrubány Miklós bejelentette: egyéves jogi eljárások után lehetővé vált, hogy aláírást gyűjtsenek a szovjet hősi emlékmű lebontásáért, így a Deport '56 kezdeményezésére szerdától megkezdik a szükséges számú aláírások összegyűjtését.

Az MVSZ elnöke szót emelt a határon túl élő több millió magyar érdekében és megjegyezte, hogy a két évvel ezelőtti kettős állampolgárságra vonatkozó népszavazás során több mint ezer szavazókörben kétségbe lehet vonni a voksolások eredményét. Kijelentette: újra ki kell írni az erre vonatkozó referendumot és ezt az ügyet az MVSZ a Fidesz által meghirdetett népszavazási akciójához csatlakozva meghirdeti.

A referendumon a művi meddővé tétel, illetve a volt szovjet utódállamok 1956-os szerepvállalása miatt Magyarország számára kártérítést is követelnek.

Több más városban is megemlékeztek a népszavazásról

A főváros mellett több nagyvárosban zajlottak megemlékezések a két évvel ezelőtt referendum kudarcáról. Megemlékezések voltak Egerben, Kaposvárott, Szegeden. Néma főhajtással és gyertyagyújtással emlékeztek meg a két évvel ezelőtti sikertelen népszavazásról, s tettek hitet a magyar nemzet egysége mellett a Magyar Demokrata Fórum (MDF) debreceni, hajdú-bihari vezetői és önkormányzati képviselői.

Az Országgyűlésben Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, hogy az MDF a szavazás előtt egy jól kidolgozott törvénytervezetet terjesztett a Ház elé, amely megoldotta volna a problémát apróbb törvénymódosítással, ám ezt a kormányoldal elutasította.

"Olyan következményei voltak ennek a gyászos népszavazásnak, melyet a mai napig nem dolgoztak fel sem a határon túliak, sem a tisztességgel gondolkodó és érző határokon belül élő magyarok" - jelentette ki.

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára válaszában hangsúlyozta: január elsejével, Románia uniós tagságával, a Kárpát-medencében élő magyarok kilencven százaléka uniós állampolgárrá válik.

(forrás: MTI, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.