Tüntetnek Erdélyben a kolozsvári magyar oktatók kizárása ellen

Tüntetést hirdettek meg Erdélyben a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két magyar oktatójának kizárása elleni tiltakozásként.

Kolozsváron Pósa Tibor, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke bejelentette, hogy csütörtökön délután ötkor Kolozsvár központjában, a Farkas utcában tüntetést szerveznek a Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusoknak a BBTE oktatói testületéből való kizárása ellen.

A két oktató menesztéséről az egyetem szenátusa határozott múlt héten, azt követően, hogy Hantz Péter megpróbált magyar nyelvű táblákat is elhelyezni a kolozsvári egyetem több épületében.

A megmozdulást hirdető felhívásban a szervezők emlékeztetnek, hogy a kolozsvári egyetemen annak ellenére sincsenek többnyelvű feliratok, hogy az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, a szenátus korábban elfogadott egy erre vonatkozó határozatot.

Kovács Lehel -, aki a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke is - beszámolt arról, hogy a BBTE Bölcsészettudományi Karán már szerdán felszerelhetnek magyar és német nyelvű táblákat, miután a magyar oktatók ígéretet kaptak a román dékántól arra, hogy engedélyezi a feliratok elhelyezését.  

Megfigyelők szerint a két oktató kizárása legutóbb az 1990-es évek elején tapasztalt szolidaritást váltott ki a romániai magyar közösségben. A Transindex közleményt tett közzé, amelyben elítéli a két oktató kizárását. A szöveget Romániából és Magyarországról körülbelül tízezren írták alá.

Korábban az erdélyi magyar történelmi egyházak, neves erdélyi magyar akadémikusok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Szövetség vezetői is tiltakoztak, és kérték, hogy vonják vissza a két oktató menesztését kimondó szenátusi határozatot.

Kovács Lehel bemutatta azt a dokumentumot is, amelyben  a BBTE Matematika és Informatika, valamint Fizika Karán tanuló magyar diákok jelentős többsége is azt kéri, hogy helyezzék hatályon kívül a tanáraik kizárásáról szóló határozatot. A magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kezdeményezésére az Országos Hallgatói Szervezetek Európai Szövetsége is indítványt fogadott el, amely kiáll a két menesztett oktató mellett.

A két oktató menesztése után lemondott magyar rektorhelyettesek helye továbbra is betöltetlen. Az egyetem rektora tudomásul vette Salat Levente és Nagy László lemondását, majd felkérte a magyar oktatókat, hogy javasoljanak két új jelöltet.  

Magyari Tivadar, a BBTE magyar tagozatának ügyeinek rendezésével megbízott ideiglenes bizottság tagja szerint a napokban döntenek arról, hogy már most kijelölnek két embert, vagy előbb megpróbálják meggyőzni az egyetem román vezetőségét, hogy alakítsák át a magyar rektorhelyettesek hatásköri leírását. Ugyanis elégedetlenek azzal, hogy Salat és Nagy csak mellékes feladatként foglalkozhatott a magyar tagozat ügyeivel.

A Bölcsészettudományi Karon tervezett magyar és német nyelvű táblák esetleges elhelyezéséről Magyari elmondta: fontos gesztus a kar vezetőségének részéről, de az eredeti döntés a helyiségek teljes körű kétnyelvű feliratozásáról szól. Hozzátette: az sincs rendjén, hogy az egyetem nem a saját költségén rendezi a kérdést, hanem a BKB által készített tábláknak ad helyet.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.