Fejenként kétmillió forinttal jön az MDF az öt kizárt politikusnak

Az MDF-nek másodrendű alperesként fejenként 2-2 millió forintos nem vagyoni kártérítést kell megfizetnie a pártból kizárt Balsai Istvánnak, Kelemen Andrásnak, Font Sándornak és Szászfalvi Lászlónak, továbbá Horváth Balázs örököseinek a Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint.

Az MDF-ből kizárt öt politikus 2004-ben indított pert Herényi Károly, az MDF, illetve az Országgyűlés ellen jó hírnév megsértése miatt.

Pataki Árpád bíró a nem jogerős határozat indoklásában kifejtette, hogy a bíróság a nem vagyoni kárigényt megalapozottnak találta, mivel a valótlan állítás egyrészt a társadalomban való kedvezőtlen megítélést válthat ki, másrészt a képviselők bizonyos lehetőségei beszűkülhetnek. Ugyanakkor hozzátette: a bíróság a 2-2 millió forintos nem  vagyoni kártérítés megítélésénél mérlegelte azt is, hogy a tavaszi országgyűlési választások azt bizonyítják, hogy az öt kizárt képviselő népszerűsége, politikai pályája érdemi törést nem szenvedett.

A bíró elmondta, mivel Herényi Károly az MDF képviselőjeként, azaz nem magánszemélyként járt el az öt politikus ügyében, ezért az okozott kárért az általa képviselt szervezet köteles helytállni.

A felperesek vagyoni kártérítésre vonatkozó igényét a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a bizottsági tagságra vonatkozó döntéseket az Országgyűlés hozza meg, ezért az alperesek nem tehetők felelőssé. A bíróság egyetértett az alperesekkel abban, hogy a bizottsági tagság nem az országgyűlési képviselő alanyi jogosultsága.

Pataki Árpád bíró Herényi Károlyt, illetve az MDF-et elégtételadásként arra kötelezte, hogy a határozat jogerőre  emelkedésétől számított nyolc napon belül juttassák el az ítélet rájuk nézve marasztaló részét a Magyar Távirati Irodához nyilvános  közlésre, továbbá a felperesekhez írt magánlevélben fejezzék ki sajnálkozásukat a jogsértés miatt.

A per előzménye, hogy az MDF 22 tagú frakciójának Lakitelek-munkacsoportjához tartozó 13 képviselő bizalmatlansági indítványt nyújtott be 2004-ben Herényi Károly ellen, mert szerintük a frakcióvezető több alkalommal szembehelyezkedett a képviselőcsoport többségének javaslataival, eljárásában megsértette  a házszabályt, valamint "többször megsértette a demokratikus alapelvekre épülő csoportvezetési és döntéshozatali szabályokat".  Herényi Károly ezt követően bejelentette, kizárta a munkacsoport öt tagját: Balsai Istvánt, Horváth Balázst, Kelemen Andrást, Font  Sándort, valamint Szászfalvi Lászlót. Döntését azzal indokolta, hogy a képviselők eltértek az MDF Országos Választmánya által  meghatározott politikai irányvonaltól.

Az öt kizárt politikus pert indított az Országgyűlés, az Országgyűlés Hivatala, továbbá Herényi Károly ellen.
A képviselők az eredeti állapot helyreállítását, a jó hírnév megsértésének megállapítását, valamint összesen 15 millió forintos  kártérítést kértek.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) időközben megállapította, hogy az Országgyűlés nem perelhető, mert nem rendelkezik jogi személyiséggel.

A Fővárosi Bíróság tavaly júniusban kimondott ítélete szerint  Herényi Károly és az MDF megsértette az MDF-ből 2004 szeptemberében kizárt öt képviselő jó hírnevét azzal, hogy a frakcióvezető valótlanul állította: a felperesek frakciótagsága kizárás folytán  megszűnt. Az első fokú ítélet tavaly novemberben emelkedett  jogerőre, amikor a Fővárosi Ítélőtábla változatlan formában  jóváhagyta a döntést.

A Fővárosi Bíróság tavaly júniusban rész- és közbenső ítéletet hozott a képviselők keresetének jogalapját illetően, de a kárigény mértékéről új eljárás indult.

Az LB az idén májusban elutasította az MDF és Herényi Károly  frakcióvezető felülvizsgálati kérelmét, amelyet az MDF-ből kizárt öt  képviselő perében hozott jogerős ítélet ellen nyújtottak be.

Az öt képviselő a Fidesz-KDNP szövetség színeiben szerzett  mandátumot az új parlamentben. Horváth Balázs 2006 júliusában elhunyt.

Az MDF fellebez

Herényi Károly kedden sajtóértekezleten jelentette be: a párt  fellebez a nem jogerős ítélet ellen. A politikus a távirati irodának elmondta: nem szeretne véleményt mondani a folyamatban lévő ügyben.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.