Juhász Ferenc: a koalíciós vita már nem csak fővárosi ügy

A tavaszi pártkongresszusok után foglalkozik a kormány a személyi kérdésekkel - mondta Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke az esetleges kormányátalakítást firtató kérdésre válaszolva a Nap-keltében.

"Egy fél év, háromnegyed év valamennyi kormányzatnak kell ahhoz, hogy be tudja bizonyítani, hogy éppen alkalmas, vagy bizonyos feladatok ellátására egyes személyek alkalmatlanok" - fogalmazott Juhász Ferenc. Mint mondta: az, hogy ez egy időbe esik az MSZP és az SZDSZ tavaszi pártkongresszusaival, a véletlen műve. Ugyanakkor kijelentette: azt vallja, hogy "nem helyes, hogy a pártkongresszusokat megelőzően ilyen típusú személyi kérdések kavarnak vihart bármelyik oldalon".

 

A közigazgatási államtitkári poszt visszaállításával kapcsolatban azt mondta: "nem a közigazgatási államtitkári posztot (...) fogja visszaállítani a kormány, ha ilyen döntést fog hozni, hanem egy olyan funkciót hoz létre, ami alapvetően a közigazgatási apparátus összefogása, koordinálása, irányítása tekintetében tartalmaz majd jogosítványokat és felelősséget".

Mint mondta, ez korábban a közigazgatási államtitkár kizárólagos felelőssége volt, amit a kormányalakítás után gyakorlatilag a miniszterek vették át. Hangsúlyozta: a felelősség kérdésében "bizonyosan nem állítja vissza a kormány a régi és hagyományos rendszert".

Az MSZP és az SZDSZ viszonyát firtató kérdésre Juhász Ferenc azt mondta: az természetes, hogy a két politikai párt alkalmasint összezördül bizonyos kérdésekben. Hozzátette: ez önmagában még nem jelent problémát egészen addig, amíg ez az ország működésében zavart nem okoz. "Ebben a pillanatban a fővárosban még nem jelenik meg a működési zavar, de láthatáron van" - fogalmazott hangsúlyozva azt, hogy épp ezért ez az ügy már nem egyszerűen fővárosi ügy, hanem ennél több. Mint mondta, szimbolikus üzenete van annak, hogy a fővárosi szocialisták és szabad demokraták tudnak-e együttműködni.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn azt mondta a Nap-keltében, hogy koalíciós feszültség csak a fővárosi közgyűlésben van. A pártelnök fővárosi ügynek nevezte, hogy Demszky Gábor továbbra sem hajlandó a szocialista Gy. Németh Erzsébetet főpolgármester-helyettesnek jelölni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.