Pedagógussztrájk: egymással foglalkoznak

Kétórás figyelmeztető sztrájkot szervez december 15-re a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az akció azonban a nagyobbik érdekvédelmi tömörülés, a Pedagógusok Szakszervezete szerint könnyen törvénytelenségbe torkollhat.

 

 

 

Sztrájkfelhívással fordult az ország összes általános és középiskolájához a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekvédelmi tömörülés a jövő péntekre kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést hirdetett amiatt, hogy az oktatási kormányzat "nyár óta nem hajlandó tárgyalni velük a közoktatási törvény azóta végrehajtott módosításairól". Az ellen is tiltakoznak, hogy a költségvetési törvény tervezete szerint jövőre egyes évfolyamok támogatása 20 százalékkal is csökkenhet, így osztályösszevonásokra, iskolák bezárására kerülhet sor - közölte Kerpen Gábor, a saját bevallása szerint 21 ezer, más számítások szerint három-hatezer tagot számláló PDSZ elnöke.

A nagyobbik tömörülés, a mintegy 80 ezer tagot képviselő Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint azonban a PDSZ akciója könnyen törvénytelenségbe fordulhat. Árok Antal alelnök rámutatott: az iskoláknak elküldött levél nem hívja föl a figyelmet arra, hogy a sztrájkhoz helyi szinten egyeztetések szükségesek. A fenntartóval például meg kell állapodni a "még elégséges szolgáltatásról", például arról, hogy hol és milyen módon oldják meg a munkabeszüntetés idején a diákok felügyeletét.

A PDSZ-nek viszont alig néhány tucat iskolában van tagszervezete. Árok Antal szerint így kérdéses, ki egyeztet majd a fenntartóval. Úgy fogalmazott: jogilag abszurd, hogy a PDSZ elnöke azt írta a polgármestereknek - ott is, ahol nincs is helyi képviselője -, hogy megalakította az önkormányzati szintű sztrájkbizottságot, és a tárgyalópartner nevét, elérhetőségét a PDSZ központi irodájába kéri továbbítani.

Kerpen Gábor szerint viszont valótlanságokat állít a PSZ. A PDSZ elnöke egy legfelsőbb bírósági állásfoglalásra hivatkozva azt mondja: egy sztrájk akkor sem törvénytelen, ha nincsenek helyi szintű megállapodások. Kerpen megjegyezte: a PSZ-nek nem velük kellene foglalkoznia, hanem védeni a munkavállalói érdekeket.

A PDSZ elnöke elmondta: az iskoláknak sztrájkfelhívást küldtek szét, további információkat - vagyis például a helyi egyeztetésekkel kapcsolatos tudnivalókat - pedig akkor küldik el a PDSZ-taggal nem rendelkező intézményeknek, ha onnan jelzik, hogy csatlakoznának a munkabeszüntetéshez. Kerpen szerint egyébként sok ilyen iskola van. Budapestről, Baranyából és Borsodból már jelezték, hogy részt vennének az akcióban: van, ahol csak néhány pedagógus sztrájkolna, s van, ahol az egész iskola.

Hogy pontosan hányan szüntetnék be jövő pénteken két órára a munkát, arról Kerpen Gábor a hét végére ígért adatokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.