A pesti Gólem

A hajszállal főpolgármesterré választott Demszky Gábor egy ideje önjáró Gólem lett, mert saját pártja elfelejtette időben kivenni a szájából a - mesében kulcsszerepet játszó - bűvös igét. Erre legutóbb két évvel ezelőtt adódott volna lehetőség, amikor kiderült, hogy Demszky ingatlanügynöknek sem utolsó, és takaros hétvégi házat varázsolt egy rozzant adriai istállóból, ahová szolgálati sofőrrel jár nyaralni. Ez lett volna az utolsó figyelmeztetés a szabad demokratáknak, hogy a főpolgármester szavatossága a lejártához közeledik, ideje volna új embert keresni, Demszkytől pedig érdemei elismerése mellett elbúcsúzni.

 

 

A pesti Gólem azonban ekkorra már akkorára nőtt, hogy senki sem érte el a száját. Demszky, látva, hogy népszerűsége eltűnik a padló rései között, előbb korábbi bizalmasát, Atkári Jánost, a város pénzügyminiszterét fokozta le, majd rúgatta ki az SZDSZ-ből, hogy a választásokig hátralévő két évben - a szocialistákkal mély egyetértésben - hangulatjavító útfelújításokra költhessen.

A szocialisták is vágytak a bűvös igére, annyira, hogy a nagy igyekezetben két részre szakadtak. A régiek és az újak addig vitatkoztak egymással, amíg Demszky váratlanul bejelentette, ötödször is megméretteti magát. Az MSZP kénytelen volt jó képet vágni a hírhez, megint nem volt elég ideje saját jelöltet felépíteni, ezért beállt a főpolgármester mögé, aki azzal biztatta, hogy majd a helyettesi és más posztokkal vigasztalódhat.

A választási eredmény ismeretében a szocialisták azonban rájöhettek, nem csináltak túl jó boltot; ha a főpolgármester nem mondott volna le listás mandátumáról, még az egyfős többségük sem volna meg a kormánypártoknak a Fővárosi Közgyűlésben. Így hát a koalíció még meg sem köttetett, már foszlik.

A Gólem mindent összezúzott, ami az útjába került. Demszky - paródiáját előadva egykori szamizdatos önmagának, igaz, egyszersmind hozzájárulva a városi téboly csillapodásához - korlátozta a gyülekezési szabadságot, mikrofonengedély váltására kötelezte a politikai gyűléseket, a traktorokat (azóta jobbára festékszóróval lefújt) táblákkal tiltotta ki a belvárosból. Egy nappal a koalíciós megállapodás tervezett aláírása előtt pedig vétót emelt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessége ellen. Azóta sem lehet eldönteni, hogy kettejük vitájáról és állítólagos megegyezéséről melyikük nem mond igazat. Tény, hogy a szocialisták is kereshettek volna alkalmasabb jelöltet, olyasvalakit, aki főpolgármester-választáson bronzéremnél már ért el jobb helyezést.

A koalíciós "két kecske a keskeny hídon" játék eredményeként egyre többen vetik fel a kérdést, a kormánypártok hogyan akarják az 1,7 milliós világvárost vezetni, ha pimf ügyekben még egymással sem tudnak megegyezni. Kínlódásukhoz lelkesen aszszisztál a Tarlós vezette ellenzék is, amelynek azonban ilyen-olyan szövetségesekkel feltöltött frakciói sem tudnak alternatívát felmutatni, városfejlesztési programot pedig végképp nem.

Márpedig a város előtt álló négy év nem lesz örömmámor: kórházakat kell bezárni, minden ötödik háztartásban másfélszeresére drágulhat a távfűtés, és még azt is ki kellene találni, honnan legyen pénz a metróra.

Tényleges városirányítás helyett marad a legendából már idézett tompa, félig tudatos vegetálás. A Gólem pedig tovább nyomul a pesti utcákon.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.