Állóháború a városházán

Fővárosi ügynek tekinti az SZDSZ a Demszky Gábor és szocialista helyettesjelöltje miatt kialakult városházi viszálykodást. Kuncze Gábor, a szabad demokraták pártelnöke a Napkelte tegnapi adásában azt mondta: ez városházi ügy, koalíciós feszültség pedig csak a fővároson belül van.

A városházi állóháború frontjai megmerevedni látszanak: Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke megismételte, hogy fővárosi frakciójuk továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Demszky humánpolitikai helyettese Gy. Németh Erzsébet legyen. Molnár az MTI-nek úgy fogalmazott: "a terület ügyében hajlandók vagyunk újra tárgyalni, a személy ügyében nem (...), nem mi állítottuk elő ezt a helyzetet, tehát (...) nekünk kell kapnunk ajánlatot". Hozzátette: nyitottak arra, hogy Gy. Németh hatáskörébe tartozzon az egészségügy is. Molnár kilátásba helyezte, hogy egy esetleges új ajánlatról készek tárgyalni.

- Ez jó hír, de jobban örültem volna, ha az MSZP budapesti elnöke véleményét előbb a koalíciós partnerrel osztja meg, és csak utána a sajtóval - így reagált minderre lapunknak Ikvai-Szabó Imre, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője. Megjegyezte, hogy a nyilvánosságon keresztüli üzengetés eddig nem volt szokás a negyedik megállapodására készülő MSZP-SZDSZ-koalícióban.

A kormánypártok között már majdnem megszületett a megállapodás, az ennek aláírása előtti napon azonban Demszky Steiner Pál MSZP-frakcióvezetőhöz írt levelében közölte: vétót emel Gy. Németh helyettessé jelölésével szemben. A főpolgármester szerint Gy. Németh előbb vállalta az egészségügyet, aztán mégsem kérte ezt a hatáskört, ilyen körülmények között pedig nem tud vele dolgozni. A szocialista politikus viszont meghazudtolta Demszkyt, szerinte csak egy jó hangulatú beszélgetés zajlott köztük, megállapodásról szó sem volt.

A viszály miatt a Fővárosi Közgyűlés egyelőre nem tudott főpolgármester-helyetteseket választani, amire a törvény szerint már az októberi alakuló ülésen sort kellett volna keríteni. A közigazgatási hivatal ezért törvényességi észrevételt tett, a helyettesek megválasztására az év végéig adva határidőt a fővárosnak.(S. G.)

A városháza ülésterme
A városháza ülésterme
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.