Új év, új múzeumi rendszer

Egymilliárd forintnál húzták meg a határt. Az egy év alatt ennél kevesebbet költő kulturális intézményeket központi ellátó vállalat (gesztor) szolgálja majd ki.


A nyár elején kihirdetett kormányhatározat január 1-jei határidőt szabott a kulturális intézményrendszer átszervezésére. Farkas Katalin miniszteri biztos szerint lényegében sikerül végrehajtani a feladatot. - Feszültségekkel teli időszakon vagyunk túl - mondta tegnap lapunknak. - A régi rendszert leépítettük. Az új intézményrendszert pedig új módon kell majd működtetni.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a kormányhatározatban foglaltakhoz képest változtatásokat kért. A jelenlegi állás szerint sikerül elérniük, hogy ne kerüljön az Országos Széchényi Könyvtár felügyelete alá az Országos Idegennyelvű Könyvtár és az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum. (Ezzel az összevonások nem kerültek le a napirendről, a minisztérium az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel tárgyal az intézmények átvételéről.) Azt is elfogadni látszik a kormány, hogy ne új intézményeket alakítsanak, hanem a régiek bázisán folyjék az átszervezés. Így a Filmirodával kiegészülve megmaradhat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Képzőművészeti Lektorátust magába fogadva a Magyar Művelődési Intézet, a Professzorok Háza feladatait átvéve az Országos Közoktatási Intézet. A Hagyományok Háza pedig önállóan működhet tovább.

Sikerült egy fél évvel elhalasztani olyan intézmények közhasznú társasággá alakítását, mint a Műcsarnok és a Honvéd Művészegyüttes.

Sok vita után nagyjából az eredeti elképzelések szerint hajtják végre az egyik legfontosabb változtatást. Létrehozták a múzeumok központi logisztikai intézményét, a kormányhatározatban gesztorszervezetként jelölt háttércéget. A Közgyűjteményi Ellátó Szervezet névre keresztelt vállalatnak november közepe óta igazgatója is van Bánóczi Lajos személyben. Az ő feladata lesz megszervezni a tizenkét, eddig minden tekintetben önálló intézmény - Iparművészeti Múzeum, Közlekedési Múzeum, Ludwig Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Magyar Nemzeti Filmarchívum, Néprajzi Múzeum, Országos Mezőgazdasági Könyvtár, Országos Műszaki Múzeum, Országos Színháztörténeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum - kiszolgálását.

- Azok az intézmények kerültek ide, amelyeknek éves költségvetése nem éri el az egymilliárd forintot - mondta a miniszteri biztos. - Már megvan az új intézmény alapító okirata. Januártól fokozatosan átveszi a feladatokat a múzeumoktól. Nem egységesen, nem mindenhonnan, nem minden feladatot, és nem egyszerre.

Az intézmények közül néhány más tárcától kerül az OKM irányítása alá. Hozzák magukkal a tervek szintjén jelentősen csökkentett költségvetésüket. - Nekünk is takarékoskodnunk kell - közölte Farkas Katalin. - Arra nem lehet számítani, hogy mi egészítsük ki a hiányzó összeget. Az átszervezés nyomán nyilván lesznek fölösleges kapacitások. A költségvetés elfogadásáig azonban nem lehet megmondani, milyen mértékű leépítéssel kell majd számolni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.