Ötven hullát találtak Bagdadban

Ötven agyonlőtt iraki holttestét találták meg tegnap Bagdadban - közölte egy belügyminisztériumi forrás. A hét végén tíz amerikai katona vesztette életét Irakban.

George Bush amerikai elnök hétfőn találkozik Washingtonban Abdel-Azíz Hakímmal, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa (SCIRI), a legnagyobb iraki síita szervezet vezetőjével. A fehér házi találkozó elemzők szerint arról tanúskodik, hogy az amerikai elnök egyre mélyebbre ássa magát az iraki politikába az arab ország stabilizálását és az amerikai csapatok kivonását lehetővé tévő stratégiát kutatva.

Az iraki politikai alternatívákat felvázolni hivatott kétpárti amerikai szakértői bizottság, amelyet James Baker volt külügyminiszter és Lee Hamilton volt demokrata képviselő mint társelnökök neve fémjelez, a tervek szerint szerdán nyújtja be jelentését az elnöknek. A jelentés feltehetően az amerikai harci egységek zömének 2008 elejéig történő kivonását javasolja majd.

Bush múlt csütörtökön Ammánban Núri al-Máliki iraki kormányfővel találkozott, akivel megállapodtak, hogy felgyorsítják a rendfenntartásért való felelősség átadását az iraki erőknek.

Egy belügyminisztériumi illetékes hétfőn közölte, hogy ötven holttestet találtak vasárnap az iraki főváros különböző részeiben. Az áldozatok többségén kínzás nyomai voltak láthatók. A vasárnapi támadásokban harminc irakit öltek meg.
Hétfőn hét irakit öltek meg fegyveres támadók.

A fővárosban fegyveresek agyonlőtték egy helyi rádió munkatársát. A 36 éves Nabíl ad-Dulaimi munkahelyére indult, amikor a háza közelében tüzet nyitottak rá.

Legkevesebb 138 újságírót és a sajtó más munkatársát ölték meg 2003 márciusa, az Irak elleni amerikai invázió óta a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet adatai szerint.

A Bagdadtól 60 kilométerre északkeletre fekvő Baakúbában lázadók három, kormányzati alkalmazásban álló agrármérnököt és a gépkocsivezetőjüket ölték meg, míg 20 kilométerrel távolabb, Háliszban egy hasonló támadás során egy nőt és egy férfit lőttek le. A fővárostól 360 kilométerre északkeletre fekvő Moszulban egy öngyilkos merénylő egy amerikai katonai konvoj közelében robbantotta fel a gépkocsijába rejtett pokolgépet, öt iraki polgári személy sebesült meg, az amerikai katonák közül senki sem sérült meg.

Bagdad északi részében az amerikai erők két lázadót öltek meg és hat másikat fogtak el egy razzia során.

Az amerikai hadsereg tíz katonát veszített a hét végén különböző támadások, illetve baleset következtében. A fővárostól nyugatra fekvő al-Anbár tartományban egy tóba zuhant a haditengerészet egy CH-46 típusú helikoptere 16 személlyel a fedélzetén, egy tengerészgyalogos meghalt, hárman eltűntek - jelentette be hétfőn az amerikai haderő.

Az újabb áldozatokkal együtt 2895-re nőtt a 2003 márciusa óta elesett amerikai katonák száma a Pentagon adatain alapuló francia hírügynökségi statisztika szerint.

Egy török diplomata megsebesült szombaton Bagdadban egy lövöldözés során, és másnap török katonai repülőgéppel Ankarába szállították, ahol megműtötték - közölte hétfőn az ankarai külügyminisztérium. A bagdadi török nagykövetség harmadtitkárát, Özcan Sahint eltévedt golyó sebesítette meg a hátán. A diplomata rövidesen elhagyhatja a kórházat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.