Szalmonellás húst találtak egy szegedi hipermarketben

A Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás élelmiszerhigiéniai osztályvezető főállatorvosa közölte: 35 kilogramm darált húst koboztak el, miután szalmonellabaktériumot találtak benne.

Az elkobzott árut a vásárhelyi veszélyeshulladék-telepre szállítják - mondta a őállatorvops. Az uniós előírások szerint sem az előkészített, sem a darált húsban nem lehet szalmonella, mert bár a sütés és a főzés során a baktérium elpusztul, a nyers hússal érintkező háziasszony megfertőződhet, így a szalmonella mégis átterjedhet a környezetére.

Faragó Katalin közölte: a megyében az ünnepek miatt november 20-a óta kiemelt élelmiszer-ellenőrzéseket tartanak, amelynek keretében friss húst, halat, szaloncukrot és csokoládét is vizsgálnak, tekintettel arra, hogy ezek a termékek az ünnepek miatt nagyobb számban kerülnek forgalomba. Az akció során 10 előállító egységet és 59 terméket vizsgáltak, illetve 65 kereskedelmi egységben összesen 266 hazai, valamint hét, az Európai Unió tagállamából vagy harmadik országból származó terméket ellenőriztek.

A január 5-ig tartó kiemelt szemle során eddig 21 terméket kifogásoltak; a szalmonellás hús mellett jelölési, illetve a származás igazolásával kapcsolatos problémákkal is találkoztak. Ezekben az esetekben minőségvédelemi bírságot szabnak ki, amely legkevesebb 50 ezer forint - ismertette a szakember.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.