A szökött fogoly segítője vezetheti nyomra a rendőrséget

Megtervezhette elmenekülését Tamás Imre Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészségről megszökött férfi - közölte Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese hétfőn a Nap-keltében.

"Az első pillanatokban (...) a körülmények alapján úgy tűnt, hogy ez egy spontán szökés (...) de aztán menet közben nagyon sok személyt szólítottunk mi meg, adatokat gyűjtöttünk, amelyek egyre inkább arra utaltak, hogy van bizonyos szándékosság és előkészítettség ebben az akcióban" - mondta a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.

Hozzátette: az őt kísérő felügyelő fegyverével pénteken megszökött elítélt "tett korábban utalást arra, hogy nem érzi túl jól magát a büntetés-végrehajtási intézetben és szeretne onnan kikerülni, nyilván nem a fogva tartás körülményei miatt".

Nem zárható ki, hogy olyan helyzet állt elő aznap, ami miatt az elítélt úgy döntött, hogy megszökik, de az sem zárható ki, hogy ez akár hosszabb ideje tervezett, előkészített szökés volt - mutatott rá Tóth Gábor. Emlékeztetett: amikor legutóbb elfogták Tamás Imre Zoltánt, akkor azt több hónapos rendőri munka előzte meg, a férfi akkor is bujkált. Hozzátette: az elítéltet pénteki szökése óta nagy erőkkel, éjjel-nappal keresik a rendőrök.

Az első napon útzárakkal próbáltak a férfi nyomára bukkanni, tömegközlekedési eszközöket vizsgáltak át, pályaudvarokon keresték. "Nyilván, ha rövid időn belül ez eredményre nem vezet, akkor más taktikát kell választania mindig a rendőrségnek" - mondta. Hozzáfűzte, a rendőrség azokat a helyeket térképezi fel, illetve ellenőrzi, ahol a férfit korábban elfogták, illetve ahol előfordulhat. "Természetesen azokat a személyeket keressük meg ilyenkor és hallgatjuk ki - legyen az volt bűntárs, barát, cellatárs - aki információt tud arra vonatkozóan adni, hogy mit tervezett ezzel a szökéssel kapcsolatban, amennyiben ez egy előre tervezett akció volt" - válaszolt Tóth Gábor arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint Tamás Imre Zoltán bosszúra készült az őt rács mögé juttatókkal szemben. Mint mondta, az lehet a közvetlen kapocs a férfi megtalálásához, aki segítette őt a szökésben.

Szólt arról is, hogy az idő nem a szökésben levő férfinak, hanem a rendőrségnek dolgozik, hiszen a nyomozók egyre több adatot tudnak meg róla. Hozzátette: bujkálni pénzbe került, márpedig ezzel ő - az adatok szerint - nem rendelkezik.

Yazbekné Szabó Katalin, a büntetés-végrehajtás szóvivője a műsorban elmondta: az elsődleges vizsgálatok szerint a kísérés és őrzés tekintetében munkatársaik szakszerűen jártak el, a férfi bilincselése is szakszerű volt. Hangsúlyozta: a többszörösen visszaeső férfi soha nem helyezkedett szembe a felügyelettel, így nem volt adat arra, hogy többen kellett volna kísérni őt.

(MTI)

Tamás Imre Zoltán
Tamás Imre Zoltán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.