MDF-es pólus Kósával?

2010-re az MDF lehet az a jobboldali pólus, amely alternatívát kínál az "orbáni abszolút populizmussal", de a "gyurcsányi hamis cinizmussal" szemben is - ezt tartalmazza az az MDF-elnökség számára készített helyzetértékelés, amelyet a hvg.hu hozott nyilvánosságra.

Az MDF mozgástere jelentősen megnőtt, s kezdenek kirajzolódni egy antipopulista új jobboldal körvonalai is. Az MDF az önkormányzati választások után immár a "harmadik erő" - tartalmazza a helyzetértékelés. Az elemző szerint a jobbközép együttműködése kétféleképpen alakulhat ki. Az első forgatókönyv szerint a Fidesz és a KDNP valódi konzervatív és kereszténydemokrata értéket valló tagjai magára hagyják Orbán Viktort és csapatát. Vagy: a Fidesz "feloldhatatlan ellentéteinek eszkalálódásakor eltávolítják Orbán Viktort, valamint az ő mikoláit és semjénjeit a pártvezetésből". Kósa Lajos az a politikus, aki - elsősorban az önkormányzati vezetőkre támaszkodva - képes lehet az antipopulista fordulatot végrehajtani a Fideszben - szól az elemzés.

Eközben Kósa Lajos debreceni polgármester önkormányzati pozíciói valóban megerősödtek, hiszen őt választotta elnökévé a megyei jogú városok szövetségének közgyűlése szombaton. (A posztot korábban a balesetet szenvedett Toller László töltötte be.) Az MSZP-s Botka László szegedi polgármestert választották társelnökké, ügyvezető alelnök lett Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere.

Tudósítónk kérdésére, nem tartja-e furcsának, hogy fideszes képviselőként kivonul a parlamentből, amikor Gyurcsány beszél, de a szövetség elnökeként egyeztet a kormányfővel, a politikus azt mondta, nem furcsa, a két funkció jelentősen eltér egymástól. Hozzátette: egy polgármester még Belzebubbal is leül tárgyalni a települése érdekében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.