"Alám gyújtottak!"

Megégett egy hajléktalan szombatra virradó éjszaka Szombathelyen. A férfi, aki mindkét lábán súlyos égési sérüléseket szenvedett, azt állítja: rágyújtották a takaróját miközben a belváros egyik kollégiuma mellett aludt.

"Alám gyújtottak!" - ezzel állított be a szombathelyi rendőrkapitányságra egy hajléktalan férfi péntekről szombatra virradó éjjel. Mezítláb, kormos lábbal állt az ügyeletes előtt, így mielőtt bármi mást mondhatott volna, kocsiba rakták, és a városi kórházba vitték, ahol ellátták másodfokú égési sérüléseit. A férfi már elhagyhatta a kórházat, és feljelentést tett a rendőrségen: ő biztos abban, hogy valaki szándékosan gyújtotta meg a takaróját, miközben a Petőfi Sándor utcában aludt.

- A belvárosban, az egyik kollégium épületének alagsori bejárata közelében szoktam meghúzni magam éjszakánként. Péntek este is ott feküdtem le a matracomra, de alig aludtam néhány órát, amikor arra riadtam, hogy rettenetesen ég a lábam - elevenítette fel az éjszaka eseményeit a hajléktalanok szombathelyi átmeneti szállójának betegszobáján lábadozó Tóth István, majd így folytatta: - Kinyitottam a szemem és azt láttam, hogy lángol a takaróm. Nagy nehezen sikerült eloltani a tüzet a cipőmmel, aztán úgy, ahogy voltam, mezítláb, megégve, véresen, kormosan átbicegtem a rendőrségre.

Az ötvenhat éves, egykor kőművesként dolgozó, de már tizenkét éve munka nélküli és hajléktalan férfi nem tudja, hogy kik lehettek a felgyújtói, mire felriadt, már senkit nem látott a környékén. Arra gyanakszik, hogy azok a fiatalemberek tehették ezt vele, akik a közeli kollégiumban szálltak meg, s már csütörtökön és pénteken napközben is zaklatták, leköpték, trágárságokat vágtak a fejéhez. Tóth István azt mondja: nem ez az első eset, hogy felgyújtották. Három évvel ezelőtt egy lépcsőházban aludt, amikor lángra kapott a takarója. Akkor is megsérült, de nem annyira, mint most: a pénteki tűzben lábai annyira feldagadtak, sebei úgy fájnak, hogy még cipőt sem tud húzni.

Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az esetről érdeklődésünkre azt közölte: bűncselekmény alapos gyanúja miatt indítottak nyomozást az ügyben. Egyelőre a baleset lehetőségét sem zárhatják ki, mert a megégett paplan és matrac mellett több cigarettacsikket is találtak. Szalai Ferenc nem kívánt reagálni arra a kérdésünkre, hogy a kollégiumban megszállt fiataloknak lehetett-e közük az esethez. Információink szerint azonban a nyomozók már jártak a kollégiumban, és több embert is kihallgattak.

Szombathelyen nagy felháborodást váltott ki Tóth István esete. Sokan emlékeznek még arra, hogy tavaly márciusban egy gyermekkorú és két fiatalkorú összevert és felgyújtott egy hajléktalan férfit, aki végül belehalt sérüléseibe.

Horváth Olga, a Szombathelyen élő hajléktalanok megsegítésére létrehozott Savaria Rehab Team Kht. vezetője szerint - a tavaly tavasszal és a most hétvégén történtek ellenére - a vasi megyeszékhelyen inkább az a jellemző, hogy a város lakossága segíti a hajléktalanokat. Mint megtudtuk, Szombathelyen körülbelül kétszáz hajléktalan él. Horváth Olga szerint mindegyiküknek jutna hely az átmeneti szállón, az éjjeli menedékhelyen, az idősek otthonában vagy a Savaria Rehab Team Kht. által fenntartott lakásokban, albérletekben, de sokan nem fogadják el a segítséget. A szakember megemlíti: Tóth Istvánt régóta ismerik a Savaria Rehab Team Kht. munkatársai, rendszeresen felkeresik, beszélgetnek vele, de arra eddig nem tudták rávenni, hogy beköltözzön a hajléktalanszállóba. Tóth István azt mondja, nehezen viseli a kötöttségeket, és attól is fél, hogy meglopják. Néhány napig még marad a betegszobában, aztán visszatér az utcára a megégett matracához, paplanához.

Veszélyzónák

A hajléktalanok egymásnak és a náluk szinte mindig hatékonyabb külvilágnak sokszorosan kiszolgáltatottak. Ehhez járul, hogy a hozzájuk hasonlóan labilis, de náluk mégis erősebb emberek gyakran rajtuk demonstrálják életképességüket. Csak a közelmúlt tragédiáinak számbavétele is megmutatja, melyek a hajléktalanok számára legveszélyesebb helyzetek.

1. Nemrégiben halált okozó testi sértés miatt vettek őrizetbe egy kiskőrösi polgárőrt, aki olyan súlyosan bántalmazott egy roma hajléktalant, hogy az belehalt sérüléseibe. Megelőzően két polgárőr összeszólalkozott a 43 éves cigány emberrel.

2. Szombathelyen nem csak most, néhány évvel korábban is bántalmaztak, majd megégettek egy 62 éves hajléktalan férfit.

3. Felsőzsolca és Miskolc között a tehervonat ütött el két, a sínek között haladó hajléktalant, egy negyvenegy éves nőt és egy harmincnégy éves férfit.

4. Budapesten a rendőrség gyanúja szerint "brahiból" vert agyon egy 17 és egy 15 éves budapesti fiú egy 60 éves román hajléktalant a Határ út mentén elterülő kiserdőben... A rendőröknek azonban többen elmondták, hogy alkalmanként feltűnnek ittas, bódult állapotban lévő fiatalok az erdőben, akik a hajléktalanok zaklatásával múlatják az időt.

Fejér megyében is egy gyerek és egy fiatalkorú gyújtott fel egy hajléktalant, aki túlélte a támadást. Igaz, ez idő tájt egy 18 éves fiút is felgyújtottak, a gyanú szerint egy 12 éves, értelmileg fogyatékos gyerek volt a tettes. A 44 éves hajléktalant egy 15 éves gyerek gyújtotta fel, állítólag azért, mert kisemmizte abból a zsákmányból, amire együtt tettek szert egy közösen végrehajtott betöréssel.

Ezt támasztja alá, hogy ez idő tájt Szolnokon egy hatfős, gyermek- és fiatalkorúakból álló banda súlyosan bántalmazott és kirabolt egy ötvennyolc éves, hajléktalan asszonyt.

Ismeretes, hogy a hajléktalanok nem szívesen veszik igénybe a számukra létesített szálláshelyeket, mert ezeken nem érzik magukat biztonságban - egymástól.

Az összeégett takaró és a matrac
Az összeégett takaró és a matrac
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.