Iránytű a kártyakáoszban

A memóriakártya-gyártók korábban komoly káoszt idéztek elő a vevők fejében azzal, hogy különböző sebességrekordokat tüntettek fel a kártyáikon. Azt azonban nem tüntették fel, hogy ezen adatok az írási vagy netán az olvasási teljesítmény jellemzői voltak-e. Az elméleti 1×-es sebesség 150 kByte másodpercenként. A 120-szoros egyenlő 18 megabájttal másodpercenként, csakhogy ez a sebesség szigorúan ideális el-méleti feltételek között érhető el.

 

 

Gyors kártyák ide vagy oda, sokan rossz érzéssel tapasztalhatták azt, hogy miután vettek egy újabb, gyorsabb memóriát a 3-5 megapixeles digitális fényképezőgépbe, alig történt változás a régebbi, gyengécskének hitt kártyához képest. Miért? Mert már az előző kártya is pontosan megfelelő volt a gépnek, csak éppen ezt senki nem mondta a vásárlónak.

Nos, úgy tűnik, ennek vége. Az SD-kártya-gyártók szövetsége írásba fektette a kategorizálás elveit, és a gyártóknak osztályba kell sorolniuk termékeiket, s e besorolást jól láthatóan magán a kártyán is fel kell tüntetni. Most négyfajta kártyaosztályt különböztetnek meg a sebesség alapján, s ezzel párhuzamosan a fényképezőgépeken, kamerákon is fel kell tüntetni az igényelt minimális sebességet.

Ezután új kártya beszerzésekor nem kell fél információk birtokában megfizetni a gyorsabb adatátvitelű kártyákért elkért felárat, ha eszközünk ezt az előnyt nem képes kihasználni. Egy 3 megapixeles kamera például legnagyobb felbontás mellett 1-2 MB méretű kép előállítására képes, amit az elektronika kb. 1 mp alatt tárol le a Class 2 kategóriájú kártyára. Ezért felesleges a drágább kártya. A maga 3 MB körüli maximális JPG képfájlméretével egy 5 megapixeles kamera is megelégszik a Class 4 besorolású SD-memóriatárral.

A drágább és gyorsabb kártyákra váltás igazán akkor válik égetővé, amikor a felhasználó áttér a videorögzítésre, vagy vesz egy mai állapot szerint korszerű félprofi gépet 8 vagy 10, netán 12 megapixeles felbontással. Itt a Class 6 kategória függetlenül a tármérettől szinte kötelező, és a fentiek szerint ezzel párhuzamosan a nagyobb kapacitás felé tolja a vásárlást a nagyobb műsoridő végett.

Várható, hogy ezek után a többi kártyafajtára is kiterjesztik majd a kategória besorolási kényszert, így a Compact Flash- és XD-kártyák világában is iránytű lesz a sebességi osztályok közti eligazodásban.

SD-kártya-besorolások

 

Class 0: minden kártya, ami az SD-formátum minimumait teljesíti.

Class 2: legalább 2 MB/s adatátviteli sebességgel bíró kártya.

Class 4: minimum 4 MB/s adatátviteli sebességet teljesítő kártya.

Class 6: legkevesebb 6 MB/s adatátviteli sebességgel rendelkező.

A sebességek az írási sebességet jelentik. Az olvasási sebesség jellemzően az írásinál nagyobb értéket mutat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.