Családbarát internet

November végén hetedik alkalommal rendezte meg az Inforum az Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyt, Budapesten. A 122 induló közül legidősebb versenyző 79, a legfiatalabb 6 éves volt, az arányokra jellemző, hogy valamivel több nagymama és több fiú-unoka indult.

A verseny célja az idősebb generációk bevonása az internetezők körébe. Dr. Beck György, az Inforum (az Informatikai Érdekegyeztető Fórum) elnöke és Dombi Gábor, a versenyt kitaláló és szervező főtitkár szerint társadalmi szükségszerűség az idősek internetes felkészítése. Számukra motivációs programokat, internet-használatot oktató képzéseket kellene tartani. Méghozzá speciálisan felkészített oktatókkal, könnyen megközelíthető közösségi helyeken, és elérhető áron, vagy akár díjmentesen is. Az otthoni internet terjedését szolgálhatnák azok a telefonos, internetes segítő ügyfélszolgálatok, ahol praktikus tanácsot kaphatnának az "egérkattintásban" járatlan felhasználók. Mindehhez sokszor tíz millió forintra lenne szükség, amit a cégek, a civilek és a kormányzat közösen adhatna össze.

A Budapesti Művelődési Központban (www.bmknet.hu) öt éve oktatják a netezni még nem tudó nyugdíjasokat. Eddig közel ezer fő végzett náluk, folyamatos az érdeklődés, állandó a túljelentkezés. Nemrégiben indult az időseket oktatók képzése, valamint 2006 szeptemberétől a UPC Magyarország Kft. szponzorálásával lehetőség nyílt arra, hogy Budapest után további városokban is elindulhasson a népszerű képzés. Oktatási helyszínek: Budaörs, Debrecen, Eger, Gyöngyös, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Székesfehérvár, Szombathely, Veszprém. Az országos képzési hálózatban 2007-ben településenként 6 tanfolyamra nyílik lehetőség, így az újbudai Kattints rá, nagyi programokkal együtt újabb ezer idős diák sajátíthatja majd el az elektronikus írástudás alapjait. A Magyar Telekom sem akar kimaradni az eddig még "nettelen" rétegek bevonásából: folyamatosan - legközelebb januártól - hirdeti ingyenes internetes oktatási programját, amire civil szervezetek, közintézmények pályázhatnak, és magánszemélyeket is bevonhatnak a képzésbe (www.oktatas.magyartelekom.hu).

A most alakuló képzési hálózat mellett azonban létezik egy talán még hatékonyabb "oktatói közösség". Az unokákról van szó, akik otthon segítenének nagyszüleiknek az internet felfedezésében. A legutóbbi felmérések szerint a hazai internetpenetráció 29 százalékot is elérte, minden eddiginél közelebb kerültünk az ún. "kritikus tömeghez". Fénykorukat élik az internetes közösségi oldalak, (iwiw, mywip, milgram stb.) ahol kortól, nemtől, lakóhelytől, életmódtól függetlenül építhetnek kapcsolatokat egymással a netezők. Újra létrejöhetnek az egykori kisközösségek, újraköthetők a régi személyes kapcsolatok, újszerű, virtuális, mégis érzésekkel, gondolatokkal teli kommunikáció alakulhat ki a gép előtt ülő emberek között. És hogy ne érje szó a ház elejét, hogy a szemet rontó, mozgásszegény életmódot várjuk el a nagyiját netezni tanító gyerekektől, álljon itt egy elképesztőnek tűnő, de valódi fejlesztés:

A Texasi Egyetem Sene-ludens (idősjáték) névre keresztelt, 13 millió dolláros (!) kutatása keretében (http://seneludens.utdallas.edu/) szeretné megalkotni az öregedést, annak megélését lassító számítógépes játékokat, különös tekintettel a "páciensek" kreativitásának és fizikai állapotának megőrzésére. A program keretében immár két éve adatokat gyűjtenek a légzésről, a szívműködésről, a szemmozgásról, a nyálelválasztásról és a test aktivitásáról. Úgy vélik, ezek alapján olyan játékokat fejleszthetnek ki, amelyek virtuális sportlehetőségeket nyújtanak az időseknek, olykor speciális felszerelés - kesztyű, sisak stb. - használatával.

Magyarországon ez persze nem realitás. De a gépet kicsit otthagyva sétálni, mozogni az unokával, és kedvenc weboldalakról, újdonsült netes ismerősökről beszélgetve levegőzni nem lehetetlen. Ki tudja, melyik levelezőlistás, iwiw-es ismeretlen ismerőssel futunk össze a parkban?

Az unokák a nagyszülõk leghatékonyabb oktatói
Az unokák a nagyszülõk leghatékonyabb oktatói
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.