Terézváros visszavág

Terézváros nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért feljelenti az Andrássy út 47. egyik bérlőjét, aki azt állította: társának egy vacsorán felajánlották, megveheti a végül 150 millióért eladott palotát, de még 150-200 milliót kellett volna zsebbe fizetni.

Terézváros megelégelte a vezetői szerint alaptalan vádaskodásokat, s megbízta ügyvédeit, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért jelentsék fel az Andrássy út 47. számú ház egyik bérlőjét. Hegedűs László ügyvéd a Népszabadság érdeklődésére megerősítette, hogy az önkormányzat megbízást adott a Losonczy Pál elleni eljárás megindítására. Azt is megvizsgálják, hogy személyiségi jogainak megsértése címén indítson-e polgári pereket. A válasz árhatóan igen lesz - mondta Hegedűs.

Az MTV Kékfény című műsorának november 27-i adásában Losonczy Pál, a házban működő kávéház bérlője sejteni engedte, hogy "bizonyos feltételekkel" ők is megvásárolhatták volna az épületet. Elmondta, hogy a társa részt vett egy vacsorán, ahol egy illető mondott egy 150-200 millió közötti összeget, és közölte, hogy még ugyanennyit kellene szétdobni. Ezért a kijelentéséért jelenti fel az önkormányzat Losonczyt, akinek - meg nem nevezett társával - azt kell bebizonyítania, hogy a törvénysértő ajánlat valóban elhangzott, s azt önkormányzati vagy velük kapcsolatban álló személyek tették.

Az Andrássy út 47. körül azóta dúlnak a jogi csaták, hogy az önkormányzat pályáztatás nélkül, lakottan eladta az épületet egy befektetőnek 150 millió forintért. A vevőnek emellett saját költségén kell elvégezni az örökségvédelmi hivatal által előírt felújításokat, s gondoskodni az ott lakó bérlők elhelyezéséről. A kerületi ellenzék ezt azért tartotta botrányosnak, mert a vevő, a belga tulajdonú Ennet Kft. maga bérelte az épület jelentős részét, ráadásul sokmilliós bérletidíj-tartozást halmozott fel.

Több bérlő szívesen megvásárolta volna a lakását, volt, aki az egész házat is, az önkormányzat azonban már döntött. Igaz, mint azt később a Fővárosi Közigazgatási Hivatal megállapította: törvényellenesen. A törvény szerint ugyanis 20 millió forintot meghaladó összegű értékesítés esetén pályázatot kell kiírni. Az önkormányzat saját rendeletében azonban 200 millió forintban állapította meg a pályáztatási értékhatárt. Több bérlő bírósághoz fordult, közülük Losonczy nyert: a Fővárosi Ítélőtábla kimondta az önkormányzat és a befektető közti adásvételi szerződés semmisségét. Az ügy jelenleg felülvizsgálatra vár a Legfelsőbb Bíróságon (LB). Jaszkovics László, a Losonczy érdekeltségébe tartozó Oktogon Kft. képviseletét ellátó ügyvéd azt mondta: ha az LB helybenhagyja az ítélőtábla döntését, egy új per keretében az ügyészségnek kell kezdeményeznie az eredeti állapot, azaz az önkormányzat tulajdonjogának helyreállítását.

Közben a Legfőbb Ügyészség utasítására a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el az Andrássy út 47. ügyében. Korábban a rendőrség egyszer már megtagadta a nyomozást, arra hivatkozva, hogy az értékesítés a testületi döntésnek megfelelően történt. Most - mint azt a BRFK illetékeseitől megtudtuk - újra bekérették az ügy iratait, szakértőket rendeltek ki, nyomoznak. "Majd meglátjuk, mi lesz a vége", közölte egy nyomozó.

Többen megvették volna a házat
Többen megvették volna a házat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.