A művészjelöltek eladni is megtanulnak

A jó színházban a színpad és a közönség közti választóvonal eltűnik. Ilyen jó színház volt a pécsi Pezsgőházban rendezett múlt heti aukció. A dongaboltozatú pinceétterem pódiumára egymás után "léptek fel" a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói által alkotott képek és szobrok, a közönség első soraiban pedig ott ültek az aukcióra bocsátott művek szerzői: tíz lány és három fiú. A fiatalok elpirulva, tenyérizzadva, lélegzet-visszafojtva várták, hogy a vásárlók tesznek-e ajánlatot műveikre. A hallgatók többségének ez volt az első ilyen megméretése.

 

 

 

A pécsi egyetem művészjelöltjeinek alkotásaiból 2000 decemberében rendeztek először aukciót. Az ötlet bevált, ezért a művésztanoncok munkáinak árverése karácsony előtt szokásossá vált. Mindig 40-50 műre lehetett licitálni, s a kínált alkotások harmadára általában akadt vevő. 2004-ben malőr történt: az aukcióra bocsátott munkák árát a zsűri (a tanári kar) nagyon felnyomta, mire a vásárlók megsértődtek, és nem vettek semmit. A kudarc annyira megrázó volt, hogy tavaly nem rendeztek aukciót. Az idén viszont újra volt árverés. Rippl Béla, a Pezsgőház vezetője vállalta a licit befogadását, s a kackiás bajszú vendéglátós azt is felajánlotta, hogy mostantól minden évben kétszer is helyet ad a rendezvénynek.

S akkor néhány tény a mostani árverésről. Az aukció 46 alkotásából 13 talált gazdára. A fiatalok közül hét tudta eladni valamely művét. Az alkotások többnyire az induló áron keltek el, a grafikáknál viszont volt licit, s előfordult, hogy az ár 10 ezerről 15 ezerre kúszott. A legtöbb bevételt Tompai Ildikó kasszírozta, ő három olajfestményét adta el, összesen 260 ezerért. A legdrágábban, 150 ezer forintért Rádoki György Dárdahajító című bronzból és kőből formált kisplasztikája ment el. A legelégedettebb Morvay Vica lehetett, hisz a másodéves lány három temperaképet hozott a licitre, s mindre volt is vevő, összesen 105 ezerért. A Budakesziről Pécsre járó, kócos hajú, kék szemű lány fél órával később még mindig az aukció izgalmának hatása alatt állt, s nehezen találta a szavakat:

- Azért vették meg a képeimet, mert olcsók voltak - szabadkozott halkan.

- Dehogy! - utasította el szerénykedését egy középkorú asszony, aki megvásárolta Vica egyik képét. - Én rajztanár vagyok, és engem Vica képeinek kidolgozottsága fogott meg.

Kiss Róbert két grafikát és egy szobrot vett meg az aukción. Az 54 éves mérnök-közgazdász így beszélt a vásárlók motivációiról:

- Nem a befektetési szándék mozgat minket, inkább egyfajta gesztust akarunk gyakorolni a fiatalokkal szemben, hogy érezzék, figyelnek rájuk. Amúgy meg a munkáik szépek, úgy hogy a gesztus nem jelent áldozatvállalást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.