Raúl Castro tárgyalást ajánlott Washingtonnak

Raúl Castro ideiglenes kubai államfő, aki beteg fivérét, Fidel Castrót helyettesíti, felajánlotta szombaton Washingtonnak, hogy a tárgyalóasztalnál oldják meg a két ország közötti történelmi vitát.

Raúl Castro azon a katonai díszszemlén mondott beszédet, amelyet a fivére tiszteletére rendeztek, aki azonban nem jelent meg az ünnepségen. "Fel szeretném használni az alkalmat, hogy ismét kinyilvánítsam szándékunkat, hogy a tárgyalóasztalnál oldjuk meg az Egyesült Államok és Kuba közötti régóta tartó vitát" - mondta a második számú kubai vezető. A két ország között 1961 óta nincs diplomáciai kapcsolat.

Kubaiak és Castro támogatói világszerte találgatták, vajon a bélműtéten átesett idős vezető megjelenik-e a 80. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségeken, ez végül nem történt meg, ami csak további találgatásokra ad okot állapotát illetően. A szombati díszszemlén, amelyet abból annak évfordulója alkalmából is tartottak, hogy Fidel Castro és társai partra szálltak Kubában a forradalom megindítására, Raúl Castro védelmi miniszter elnökölt.

Az ünnepségen jelen volt több latin-amerikai vezető és jeles személyiség, közöttük Evo Morales bolíviai és René Préval haiti elnök, valamint Gabriel Garcia Marquez Nobel-díjas kolumbiai író.

Kubai vezetők kitartanak amellett, hogy Castro felépülőben van, de amerikai illetékesek szerint a kubai vezető olyan rákban szenved, amelyet nem lehet megműteni, és nem fogja megérni a jövő év végét. A kormány által az ideiglenes hatalomátruházás után közzétett fotókon és videofelvételeken soványnak és sápadtnak látszik.

Fidel Castro augusztus 13-án töltötte be 80. születésnapját, de ennek megünneplését kérésére - a rajta július 27-én végrehajtott bélműtét miatt - december elejére halasztották. A kubai elnök utoljára július 26-án jelent meg a nyilvánosság előtt. Október végén a kubai kormány egy, az elnökről készült videofelvétellel igyekezett cáfolni a Castro súlyos betegségéről terjengő híreszteléseket. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.