Betegeket vezettek félre

Csak az áttétes daganatos betegek közül naponta 80-100 érdeklődik az úgynevezett tartós, fonalbeültetéses akupunktúrás módszerről, ettől remélve gyógyulást. Hiába, a természetgyógyászati központban nem tudnak nekik segíteni.

Az egyik televíziós műsorban a hagyományos kínai orvoslás e speciális módszeréről, a tartós, fonalbeültetéses akupunktúráról olyan riport készült, amelyben a vietnami doktornő gyógyíthatatlannak mondott betegeknek ígért felépülést: az áttétes daganatok mellett a Down-kórt, sőt az autizmust is gyógyíthatónak ígérve. Hegyi Gabriella, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának elnöke szerint olyan félreérthető megállapítások hangzottak el, amelyek sem orvosszakmai, sem etikai szempontból nem állják meg a helyüket.

- Kollégáimmal együtt elhatárolódom a történtektől. A riportban szereplő vietnami orvosnő 14 évig az intézetemben, a felügyeletem alatt dolgozott, de mi a keleti gyógymódokat csak kiegészítő terápiaként alkalmazzuk. A kolléganő az elmúlt években többször is öszszetűzésbe került az ÁNTSZ-szel illegális otthoni orvosi rendelés miatt - írta az országos tiszti főorvosnak címzett levelében a vezető. - A gyógymód terápiás hatásaival kapcsolatos tájékoztatást az orvosi etika betartásával, a beteg személyiségére és betegségére figyelve alkalmazzuk. A műsorban viszont elhangzott, hogy rosszindulatú daganatos betegségekben szenvedőket, Down-kórosokat is meggyógyít ez a módszer. Ezeket a kijelentéseket etikátlannak tartom, hiszen megtévesztők.

Bujdosó László, a levél címzettje egyelőre nem tud a feljelentésről, de ha a vádak igazolódnak, visszavonhatják a doktornő engedélyét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.