Összevonás előtt leépítés

A rendőrség és a határőrség összevonását 2007 végéig tervezi a kormány, ám egyelőre csak az biztos, hogy a két szervezet létszámát jövőre két és fél ezerrel csökkenteni kell.

Korszerűbb és hatékonyabb, egyszerűbb, átláthatóbb, gazdaságosabban fenntartható szervezet jöhet létre - ezt reméli a kormány, és ezzel érvelnek a rendőrség és a határőrség integrációját előkészítő szakmai vezetők. Az erről, illetve a megyei főkapitányságok régiós átszervezéséről szóló koncepciót december végéig kell kidolgozni, és a tervek szerint a struktúra átalakítása a jövő év végére fejeződne be. A szervezeti kérdések információnk szerint az őszödi kormányülés napirendjén szerepelnek, a jövő héten pedig az igazságügyi és rendészeti tárcánál folytatódnak az egyeztetések.

A részletekről egyelőre keveset tudni, az viszont igen valószínű, hogy a rendőrök létszámát csaknem kétezerrel, a határőrökét meg ötszázzal akarja csökkenteni a kabinet. A jövő évi költségvetés keretszámai pedig kétséget sem hagynak a szándék komolyságát illetően: a két rendvédelmi szervnél a személyi kiadási előirányzatokat milliárdokkal faragták le. Így a rendőrségnél a negyvenezer helyett nem egészen 38 ezren maradnának, a határőrségnél pedig 11 és fél ezerről 11 ezerre csökkenne a létszám. Határőrségi források viszont úgy vélik, jövőre több mint ezer ember bérére nem lesz fedezet. Miközben átszervezésről egyelőre szó sincs - most csak három, az uniós határokon működő határőr-igazgatóság megszüntetése van napirenden -, hiszen az új és minden bizonnyal olcsóbb struktúra csak 2008 januárjától működne.

Az átállás valóban jelentős megtakarítást eredményezhet, mert a rendőrségnél a 19 megyei helyett hét régiós főkapitányság jönne létre. Ezzel a gazdasági, személyügyi és más kiszolgáló feladatokat ellátó egységeknél a becslések szerint akár ezren is feleslegessé válhatnak, ugyanakkor csökkenne a vezető-irányító tevékenységet ellátók száma. Ha pedig létrejönne a rendőrség és a határőrség fúziója, tovább csökkenne a vezetői szintek száma, s újabb kiszolgáló szerveket vonhatnának össze.

A rendőrség és a határőrség összevonása egyébként elkerülhetetlen, mert ez utóbbi szervezet a schengeni csatlakozás után csupán néhány száz kilométernyi külső határ biztonságáért felel. Igaz, a csatlakozás időpontja még bizonytalan - erről Brüsszelben december 5-én várható döntés -, de a két szervezet integrációjának céldátuma változatlanul a 2007-es év vége. Ha ez és a régiós átszervezés is megvalósulna, az ORFK-n határrendészeti főigazgatóság, a regionális főkapitányságokon határrendészeti igazgatóság alakulna. A határ menti területeken a tervek szerint határrendészeti kapitányságokat állítanának fel, ám ezek bűnügyi és közbiztonsági feladatokat is ellátnának. Az integrációból a határőrség bűnügyi felderítői sem maradnának ki: ők a rendőrség bűnügyi szolgálatához kerülnének. A határvadászszázadok kapcsán szóba került, hogy rendőrségi csapaterőként működnének tovább.

Az átszervezésnél a schengeni csatlakozás időpontja az egyik nyitott kérdés. Ha erre csak 2008 végén kerülhetne sor, az integrációt is csak részlegesen hajthatnák végre. Ennél súlyosabb gond, hogy az összevonáshoz kétharmados törvényeket kell módosítani: minősített többség nélkül nem lesznek sem régiós főkapitányságok, sem határrendőrök. Az átalakítástól az ellenzék elvileg nem zárkózik el, de világossá tette: ha a cél csak a leépítés, ahhoz nem asszisztálnak. Konkrét előterjesztés híján ennél többet egyelőre nem is kívánnak mondani.

A kormánynak van vészforgatókönyve. Vizsgálják ugyanis, hogy kétharmad nélkül van-e lehetőség a hatékonyságot - megtakarításokat? - szolgáló lépésekre. Ez utóbbi esetben a mozgástér igen szűk, mert legfeljebb a kiszolgáló funkciókat ellátó háttérintézmények átszervezésén gondolkodhatnak.

A kilátásba helyezett leépítések végrehajtását egyszerűsíti, hogy a nyugdíjszabályok változása miatt a rendőrségnél és a határőrségnél is leszerelési hullám indult meg. Ezt szakmai körökben aggodalommal figyelik, mert elsősorban a felkészült derékhad - közöttük sok 45 év körüli hivatásos - veszi a kalapját.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.