Gy. Németh meghazudtolta Demszkyt

Gy. Németh Erzsébet meghazudtolta Demszky Gábort, szerinte nem állapodtak meg arról, hogy humánpolitikai helyettesként ő feleljen az egészségügyért is. A szocialista politikus szerint a rá vonatkozó főpolgármesteri vétó barátságtalan lépés, Demszkynek pedig nemcsak az MSZP-vel, hanem saját pártjával és az ellenzékkel is korrekten meg kellene állapodnia.


Demszky Gábor azt állítja: már korábban megállapodtunk, hogy átvenném humánpolitikai főpolgármester-helyettesként az egészségügyet, de nekünk nem volt ilyen megállapodásunk - mondta a Nap-Kelte szombat reggeli műsorában Gy. Németh Erzsébet. A szocialista politikus először nyilatkozott, mióta a főpolgármester megvétózta helyettesi jelölését. 

Gy. Németh úgy emlékezett, Demszkyvel folytattak egy "jó hangulatú beszélgetést", amelyen a szocialista képviselő jelezte: kultúrával és oktatással akar foglalkozni, hiszen ezek hagyományosan közel állnak hozzá, végzettsége, valamint az elmúlt 12 évben folytatott fővárosi tevékenysége miatt. Már akkor tudattam a főpolgármesterrel, hogy az MSZP az egészségügyet nem kéri, hiszen ez hagyományosan SZDSZ-es terület, elvégre a szakminisztert is a szabaddemokraták adják - tette hozzá. Gy. Németh egyetértett Molnár Gyula budapesti MSZP-elnök kijelentésével, miszerint Demszky vétója barátságtalan lépés, amelyre nem számítottak. "Egy várossal nem szabad, nem lehet és nem illik szórakozni" - fogalmazott. 

Gy. Németh azt is mondta: Demszky helyében ő gyorsan megállapodott volna saját pártjával, koalíciós partnerével, és korrekt együttműködésre törekedne az ellenzékkel is. "Ez a négy év lehetőséget ad a főpolgármesternek, hogy most már tényleg felmutasson valamit" - jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy a főpolgármester és a kormánypártok is csak hajszállal nyertek Budapesten, és a fővárosban is csupán egyfős többségük van. Az MSZP-s képviselő bízik abban, hogy Demszky újra "végiggondolja az egészet", a koalíciós megállapodás pedig egy héten belül megszülethet.

Az előzményekről: a fővárosi MSZP és SZDSZ között a nyár óta tartanak a tárgyalások a városházi együttműködés folytatásáról. A választások után a szocialisták elfogadták, hogy Demszky két helyettesét (a városüzemeltetésit és a humánpolitikait) ők, egyet pedig az SZDSZ adhasson. A főpolgármester azért vétózta meg Gy. Németh humánpolitikai helyettesé jelölését, mert szerinte a szocialista politikus mégsem kérné az egészségügyet, amely területen jelentős megszorítások várhatók Budapesten. Demszky szerint nincs meg köztük a kellő bizalom, ezért arra kérte az MSZP-t, terjessszen elő új jelöltet. A szocialisták azonban erre nem hajlandóak, és kitartanak Gy. Németh mellett. A jelölés joga azonban Demszkyé, ha nem terjeszti a közgyűlés elé Gy. Németh helyettessé választását, a politikus nem lesz jelölt, hiába volna kész a Fidesz és a KDNP is támogatni a megválasztását.

Gy. Németh Erzsébet
Gy. Németh Erzsébet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.