Vízválasztó vagy pipa?

Együtt gondolkodásra hívta az összes hazai színház vezetőjét Hiller István miniszter. Kötetlen beszélgetésre, és valószínűleg ezt volt hivatott szimbolizálni farmernadrágos-zakós öltözete is. Több mint kilencvenen jelezték, mennek a Kolibri színházbeli tegnapi találkozóra. A beszélgetésről kizárták a médiát, ezért két óra elteltével sajtótájékoztatót tartott a miniszter.

 

 

Hiller sikeresnek értékelte az összejövetelt, amelyen, mint mondta, érdemi, a szakma érdekeit szem előtt tartott felszólalásokat hallhatott. Hogy ő maga miről beszélt, arról megtudtuk: tiszta és átlátható viszonyokra van szükség a színházban. Fontosnak tartja a struktúra és a finanszírozási rendszer áttekintését, a forrásbővítési lehetőségek feltárását, valamint annak megvizsgálását, milyen az ifjúság és a színház kapcsolata. Sürgette a színházi élet jogi környezetének áttekintését, valamint az oktatás és képzés minősítésének rendezését.

Hiller István arra kérte a részvevőket, január 31-ig juttassák el elképzeléseiket az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz. A javaslatokat egy-másfél hónapig összegzik, és akkor újra egyeztetnek. Határidőt nem szabtak meg, mikorra készüljön el a törvény.

Lapunk kérdésére, hogy mit talált meglepőnek az elhangzottakból, Hiller kijelentette: szíven ütötte, hogy a bábszínházak működését mennyire befolyásolják a pedagógiai és oktatási kérdések. Azt is elmondta: a direktorok elégtelennek tartották a politika, a szakpolitika színház iránti érdeklődését.

A miniszter a direktoroknak és az újságíróknak beszámolt arról, hogy a 2007-es költségvetés tervezete szerint nominális értékben nem csökken a színházak finanszírozása. Akárcsak 2006-ban, jövőre is összesen 10 milliárd 810 millió forinttal támogatják a teátrumokat.

Deja vu-je volt Kiss Jánosnak, a Győri Balett igazgatójának ezen a találkozón. A táncszakma már jóval korábban létrehozta a táncművészeti kerekasztalt, hasonló összejövetelt tartott, majd az egyeztetések az előző miniszter idején megszakadtak. Kiss János reméli, a mostaniak jóval sikeresebbek lesznek. Egyértelmű, hogy szükség van művészeti törvényre: a színház, a zene és a tánc szempontjából is. Megszületése alapját az intézmények közötti összefogásban látja.

Nagy jelentőségű, hogy a találkozón majdnem minden színházvezető részt vett - jelentette ki Jordán Tamás, a Magyar Színházi Társaság elnöke. Ő most abban látja a feladatot, hogy a szakma képviselői megvitassák, mire is van szükség egy ilyen jogszabályban. Erre legalkalmasabbnak a színházi társaságot tartja, amely a legátfogóbb szakmai szervezet.

Az igazgatók közül többen azonban úgy vélték, semmi nem történt, nem is történhetett kilencven ember kontra miniszter felállásban. Mindenki "elsírta a bánatát", "fogjunk össze" - mondták a színpadon és a nézőtéren, és úgy tűnik, az egész ügy ki van pipálva. Ezt nagyrészt annak tulajdonították a nevük elhallgatását kérők, hogy a színházi szakma képviselői képtelenek összefogni.

"Fogjunk össze" - mondták a színpadon és a nézõtéren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.