Magyar vezetők nélkül maradt a kolozsvári egyetem

Lemondott tisztségéről a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két magyar rektorhelyettese, Salat Levente és Nagy László, továbbá a magyar irodalmi tanszék vezetője, Egyed Emese. A magyar oktatók lépésükkel az ellen a szenátusi döntés ellen tiltakoztak, amelynek értelmében Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusokat a magyar feliratok kifüggesztése miatt kizárták az oktatók sorából.

 

Kolozsváron és Erdélyben hatalmas felháborodást váltott ki a magyar egyetemi oktatás helyreállításáért küzdő Hantz és Kovács kizárása. Tetézte a megdöbbenést, hogy a kizárást a szenátusi ülésen mások mellett a két magyar teológiai fakultás dékánja is megszavazta.

A BBTE magyar oktatóinak vezető tanácsa öttagú bizottságot jelölt ki a magyar tagozat napi teendőinek koordinálására. Salat Levente közölte: a kialakult helyzetben a magyar tagozat képviseleti helyzete ellehetetlenedett, az egyetemvezetés pedig a magyar szempontokra nincs tekintettel. Mivel párbeszédmódszereik eredménytelennek bizonyultak a román vezetőséggel, és ehhez a magyar oktatók egy része is hozzájárult, Nagy Lászlóval együtt átadja mandátumát a létrejött öttagú bizottságnak.

A bizottság felszólította a különféle egyetemi struktúrák magyar vezetőit és tagjait, hogy ne mondjanak le. Magyari Tivadar, a bizottság szóvivője elmondta: nem hagyhatják cserben a BBTE-en tanuló hétezer magyar diákot. Hozzátette, hogy eközben a háromszáz fős magyar oktatói kar tiltakozása egységes: kérik a kétnyelvű feliratozást, jogtalannak tartják a két oktató menesztését, s a kizárási határozat felülvizsgálatát és visszavonását követelik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.