Ombudsmanok az augusztusi tragédiáról

A milliós tömeget vonzó augusztus 20-i rendezvények előkészítése során nem készült kockázatelemzés, érdemi biztosítási terv, nem született sem veszélyhelyzeti forgatókönyv, sem kimenekítési terv - szögezi le a tűzijáték során bekövetkezett, több halálos áldozatot követelő vihar kapcsán indított vizsgálat megállapításait összegző jelentésében az ombudsman és általános helyettese. Lenkovics Barnabás és Takács Albert szerint az eseményt megrendelő Miniszterelnöki Hivatal az ünnepség előkészítése, ezen belül a szerződés megkötése, majd az abban foglaltak ellenőrzése kapcsán nem tett eleget objektív alapjogvédelmi kötelezettségeinek. Magyarul: a kancellária nem számolt katasztrófahelyzettel, s nem fordított kellő figyelmet a biztonságra.

A biztosok hiányosságok sorát tárták fel. Álláspontjuk szerint a nagy tömegeket vonzó rendezvények lebonyolításában részt vevő szervek működése összehangolatlan volt, a riasztási lánc többszörös áttételei miatt a beavatkozás csak késedelmesen történhetett meg. Nem voltak elégségesek a döntési kompetenciák, sem a felelősség szabályozása. Így a kormány vizsgálata sem tárhatta fel, kinek lett volna lehetősége az érdemi beavatkozásra.

A vizsgálat során kiderült, hogy a rendőrség volt az egyetlen szerv, amelyhez még a vihar kitörése előtt eljutott a közelgő ítéletidőről szóló hír, ezért a rendőrségi törvény és más jogszabályok alapján is kellett volna rendelni a tűzijáték félbeszakítását. A kancelláriaminiszter viszont korábban azt állította, hogy a kései riasztás miatt már nem volt idő a helyszín kiürítésére. Ezt a biztosok sem vitatják, ám álláspontjuk szerint a következményeket mérsékelni lehetett volna.

A vizsgálat egyértelműen megállapította a MeH felelősségét, kiderült, hogy a kancelláriaminiszter hazudott, amikor időjárási vis maiorról beszélt - jelentette ki Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. "A kormány hatvan napon belül válaszol az ombudsmanok megállapításaira" - közölte erre Danks Emese kormányszóvivő. (L. K.)

Lenkovics: "Nem lehet másfél millió embert katlanba zárni"

- A kancellária korábbi vizsgálata a MeH egy középvezetőjének, egy meteorológusnak és a katasztrófavédelem ügyeletesének a felelősségét állapította meg. Önök alapvetően ellentmondanak ennek.

- Mi nem az egyének szubjektív felelősségét vizsgáltuk, hanem az állami intézményeket terhelő objektív életvédelmi kötelezettség érvényesülését.

- De korábban volt rá példa, hogy az egyén felelősségét mondták ki.

- Valóban. De ilyen következtetést csak akkor vonhatunk le, ha egyetlen személy egyetlen konkrét aktushoz köthető cselekvését vagy mulasztását értékelhetjük. Itt erről szó sem lehetett. Most áttanulmányoztuk a terjedelmes joganyagot, amelyben a szervezetekre, az illetékességre, a hatáskörökre, az általános irányítási és felügyeleti jogkörökre vonatkozóan számos rendelkezést találtunk, de arra a kérdésre, hogy adott esetben ki dönthetett volna, nem kaptunk választ.

- Lehetséges, hogy az augusztus 20-án történtekért nem felelős senki?

- Az érintett szervek vezetőire bízzuk, hogy mit tesznek. Remélem azonban, hogy a vizsgálat folytatódik.

- Milyen lehetőségeket látnak arra, hogy a hasonló tragédiákat megelőzhessük?

- Álláspontunk szerint javítani kell a meteorológiai szolgálat működési feltételeit, és pontosítani kell a riasztás szabályait. Érdemes lenne újragondolni az augusztus 20-i ünnepségek gyakorlatát. Szerintünk célszerűbb a rendezvényeket decentralizálni, mert ha a fővárosban egy szűk katlanba zsúfolnak össze másfél millió embert, az kezelhetetlen helyzetet okoz. A biztosításhoz képtelenség megfelelő számú rendezőt és mentőt kirendelni. (L. K.)

Ünnepi helyszín az MTA székháza elõtt
Ünnepi helyszín az MTA székháza elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.