Gyógyszerdiétán az orvosok

A gyógyszerfelírási és promóciós szabályok szigorítása havi több tízezer forinttal csökkentheti az orvosok jövedelmét. A közpénzeket gondozó egészségpénztár viszont milliárdokat takaríthat meg.

 

 

 

Januártól az orvosok szigorúbb gyógyszerfelírási szabályokra és sokkal kevesebb orvoslátogatóra számíthatnak. A szabályok változása miatt új trükköket, befolyásolási módszereket kell bevetniük a gyártóknak, ha meg akarják tartani a forgalmukat. Az eddigi gyakorlatot ugyanis tűzzel-vassal irtja az új jogszabály. A kórházak évi 60 milliárd forint értékű gyógyszerfelhasználásának 20-30 százalékát eddig a gyártók árengedmény formájában ajándékként adták a betegeknek. Hosszú távon - az adott gyógyszerre beállított beteg például éveken át vevővé válik - azonban erre nem fizettek rá. A jövőben ez a lehetőségük megszűnik. Az orvosokat tudományos kongreszszusokon való részvétel támogatásával, a kötelező továbbképzés költségeinek átvállalásával és gyógyszerpróbák finanszírozásával próbálták megnyerni maguknak a cégek. A jövőben viszont a törvényhez készülő végrehajtási utasítás alaposan megszigorítja a vényírással, a céges ajándékokkal, a gyógyszerreklámozással kapcsolatos szabályokat.

Pál Attila, az orvoslátogatók és egyéb szakemberek kölcsönzésével foglalkozó Ventiv Health Hungary vezetője azt mondja, az orvoslátogatók harmada biztosan utcára kerül. A gyógyszercégek ugyanis aligha engedhetik majd meg maguknak, hogy fejenként ötmillió forintért regisztrált alkalmazottak segítségével népszerűsítsék termékeiket.

A törvény részben összeférhetetlenségi szabályokkal, másrészt a gyógyszerismertetés szigorításával az egyéb kiskapukat is bezárja. A gyógyszerismertetéssel foglalkozók például nem vállalhatnak munkát egészségügyi intézményekben, és nem ajánlhatnak fel pénzbeli juttatást vagy másfajta előnyt az orvosnak. S bár a kongresszusokon való részvétel támogatásának lehetősége megmarad, az általunk megkérdezett gyártók a rájuk nehezedő új terhek ellensúlyozására ezeket a költségeiket csökkentenék először.

Tilos lesz a jövőben a betegeket vásárlásra jogosító kuponnal megajándékozni. A gyártók ugyanis gyakran közvetlenül a betegeknek adták a termékmintát. Vagyis az orvos egy kupont is adott a recept mellé, s ha azt egy meghatározott patikában váltották ki, akkor a felírt mennyiségen túl ingyenminta is járt hozzá. S ezzel egyszersmind kialakult a kötődés is az adott márkához.

Piacelemzők szerint az orvosok - szakterülettől és munkahelytől függően - néhány tízezertől akár százezer forintos többletjövedelemhez is juthattak a gyógyszeripartól kapott támogatásokból. A kórházi szakorvosok gyakran kapnak megbízást a gyógyszercégektől úgynevezett "posztmarketing" gyógyszerpróbákra, amikor az orvos feljegyzéseket készít egy-egy termékkel kapcsolatos terápiás tapasztalatairól. Minél több betegről van ilyen jegyzete, annál magasabb a "kutatási" díj. Így hát az orvos érdekelt abban, hogy éppen az adott gyógyszert írja fel. A legtöbb ilyen bevételhez a több gyógyszercég készítménypróbáiban is részt vevő kórházi orvosok, belgyógyászati, onkológiai vagy pszichiátriai szakemberek juthattak.

Az orvosokat más módon is önmérsékletre késztetné az új jogszabály. Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese elmondta, az egészségbiztosító honlapján már elérhető az a számítógépes program, amellyel a doktorok a hatóanyag alapján kereshetnek rá az adott terápiánál leghatékonyabb, egyben legolcsóbb termékre. Használatához az orvosi pecsét, illetve az OEP finanszírozásra jogosító szerződés számára van szükségük a háziorvosoknak. A kórházi és szakorvosok azért nem keresgélhetnek, mert a jövőben márkanevet nem, csak hatóanyagot írhatnak a receptre.

Évente egy orvos átlagosan 160-200 millió forintnyi OEP-támogatást igénylő gyógyszert ír fel betegeinek. Egy-egy vezető orvos ennél lényegesen többet. Az új rendszer viszont egy átlagos gyógyszerkeretet állapít meg a biztosító körzetenként és szakellátó helyenként. A törvény értelmében a biztosító szankcionálhatja azt az orvost, aki jelentősen eltér az átlagos gyógyszerrendelési szokásoktól, és ezt nem is tudja szakmailag megindokolni. Szélsőséges esetben a többlettámogatás tíz százalékát az orvosnak kell megfizetnie, ami akár milliós nagyságú összeg is lehet. Az orvosnak minden receptíráskor dokumentálnia kell, hogy betegének a legolcsóbb készítményt írta fel: ha ettől eltér, akkor annak okát köteles rögzíteni.

Ismerkedés a piaccal - kereskedõvállalatok vezetõi az Egészségügyi Minisztériumban
Ismerkedés a piaccal - kereskedõvállalatok vezetõi az Egészségügyi Minisztériumban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.