Show-bálványok

Pontosan négy esztendeje, 2002 decemberében jelent meg az egyik bulvárújság címlapján a megrázó hír, miszerint Fekete Pákó megölt egy legyet.

Nem mondom, kellett néhány nap, amíg az ország felocsúdott a döbbenetből, pedig akkoriban már, köszönhetően a bulvármédiának, megszoktuk a testes szenzációkat. Manapság szemünk se rebben, ha Anettka bejelenti: csomagol, mert holnap utazik a Holdra, Kiszel Tündével kapcsolatban pedig kiderül, hogy az általa rajongott férfi talán nő. Lessük, mi hír a Barátok közt "sztárjainál", olvassuk a médiaevolúció csúcsragadozóivá kinevelt hírességek történeteit, Csisztuék hisztérikus válását, Zalatnay szirupos börtönkalandjait és az egykor jobb sorsra érdemes Antal Imre megalázó, folytatásokban közreadott testi-lelki széthullását. Rezignáltan vesszük tudomásul, ha a bulvárújság lapjain haláltusáját vívó futballistát (Fehér Miklós) vagy boncasztalon fekvő énekest (Zámbó Jimmy) látunk.

Miként a bulvárlapokból, a televízióból is egyre nagyobb mennyiségben csurog az ízléstelen és buta szenzációmassza. A befogadókat már a tévécsatornák is megdolgozták, így mind nagyobb számban kerülhetnek képernyőre azok a műsorok, amelyekben abból lesz példakép, aki szerény mennyiségű IQ-ját otthon felejtve hajlandó egy stúdió visongva tapsikoló közönsége előtt perlekedni, nyilvánosan csótányt rágcsálni, egy luxusvillában raboskodva nézők milliói szeme láttára enni, inni, szellenteni.

Aztán vezérhímként feltűnik Győzike (32), aki mindent visz, de a nézettséget bizonyosan. Alkalmanként több mint másfél, olykor két és félmilliónyian lesik az émelygős kulisszák között handabandázó új médiacsillagot. Aki magát, valamint családját és ijesztő felelőtlenséggel még gyermekeit is belekaparta a felületes és értékzavaros bulvárvilágba, majd zokogva omlik össze, amikor az általa (is) felületesre és értékzavarosra hangolt valóságban összeverik, majd a kutyáját, Buksit (+2) megkínozzák, kivégzik. Sőt. Legújabban azzal vádolják őt a bulvárlapok, hogy hagyta órákon át szenvedni az állatot, várt, amíg a család mindennapjait rögzítő stáb megérkezik. Gáspár Győző életében persze nem ez az egyetlen zavaros történet. Azt ígéri, zebrát hozat Afrikából az állatkertnek, később meg azt, hogy gyereket fogad örökbe; ezekből persze nem lesz semmi, csupán vastag betűkkel szedett hír a bulvárlapok címoldalán. Buksi-ügyben sem tudja senki, mi az igazság; szörnyű ez így is, úgy is.

Miként mind aggasztóbb a szenzációkergető, egyre érzéketlenebb bulvármédia is. Amely ma már hivatkozási alap, s amelyet egyre többen emlegetnek azzal a kizárólagossággal: "a sajtó" és "a média", és vadhajtásait ma már egyre kevesebben jellemzik úgy, hogy "ostoba, embertelen, ízléstelen", annál többen mondják rá két kacsintás között, hogy "szórakoztató jellegű".

Amelynek alkalmi csillagai egyre hangosabban hirdetik: országomat egy show-ért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.