Sir Roger Moore nagykövetként érkezett

Először látogatott „hivatalos” minőségében UNICEF nagykövet Magyarországra. Sir Roger Moore 1991 óta az UNICEF jószolgálati nagykövete. Roger Moore-t felesége, Lady Kristina is elkísérte Budapestre, együtt látogatnak meg egy sokszorosan hátrányos helyzetű kisgyerekeknek létrehozott óvodát, melyet az UNICEF Magyar Bizottsága is támogat.

 

A Gyermekalap felállításáról 1946. december 11-én döntött az ENSZ Közgyűlése. A 60. évforduló megünneplésére hívta meg a népszerű angol művészt az UNICEF Magyar Bizottsága néhány napos magyarországi látogatásra. >>>> az Angyal érkezik című cikk teljes szövege az UNICEF Magyar Bizottság honlapján)

Sir Roger lesz a fővendége a december 2-i nagy jótékonysági rendezvénynek, az első hazai UNICEF bálnak. Az est tiszta bevételének feléből hazai kistelepülési óvodák játékészletének fejlesztését támogatja az UNICEF. A pénz másik felével az UNICEF és a Nelson Mandela alapítvány afrikai iskolaépítési akciójához járul hozzá a magyar bizottság.

A jószolgálati nagykövet beszámolt a szervezet eredményeiről, melyekhez többek között magyar adományozók felajánlásai is hozzájárultak. 2005-ben az UNICEF-nek befizetett hazai adományok először haladták meg az egymillió dollárt. A külügyminisztertől kérte, hogy a magyar kormány továbbra is támogassa a szervezet gyermekek érdekében tett erőfeszítéseit.

Az UNICEF számos sikert ért el partnereivel az elmúlt hat évtized során. Jelentős szerepe volt abban, hogy ez idő alatt többek között:
- egyharmadára csökkent a gyermekhalandóság
- a védőoltásprogramoknak köszönhetően a gyerekek 75%-a megkapja a legfontosabb védőoltásokat, míg korábban ez az arány csak 20% volt)
- korábban a gyerekek fele járt iskolába, most 85 százalékukat beiskolázzák.

A jószolgálati nagykövetek 

Számos népszerű személyiség segíti világszerte az UNICEF munkáját. A jószolgálati nagyköveti tisztet félévszázada a Gyermekalap „találta fel”, hogy megfelelő keretet adjon Danny Kay, az ismert amerikai komikus segítő tevékenységének. Jelenleg Sir Roger Moore a nagykövetek doyenje, Audrey Hepburn halála után vette át a nem hivatalos vezető szerepet. UNICEF nagykövet például Roger Federer, Susan Sarandon, Shakira és David Beckham.

Eddig két magyar jószolgálati nagykövetet nevezett ki az UNICEF Magyar Bizottsága: Halász Juditot és Presser Gábort. Sir Roger jelenlétét kihasználva, ma újabb nagykövet kinevezését jelentik be: magyar jószolgálati nagykövetek lesznek a Nemzeti Filharmonikusok. Így mától Magyarországnak lesz a legtöbb UNICEF jótékonysági nagykövete, több mint kétszáz. A kinevezés 3 évre szól, a kinevezettet erre az időre 100 forint javadalmazás illeti meg, melyet Kocsis Zoltán, a Filharmonikusok művészeti igazgatója vesz át. A Nemzeti Filharmonikusok vállalták: minden évben hangversenyt adnak az UNICEF javára. A második koncertre éppen a napokban, december 5-én kerül sor a Művészetek Palotájában.

Az UNICEF nagyrabecsülésének csokrát egy évtizede ítéli oda évenként az UNICEF Magyar Bizottsága. Csokrot kapott többek között Göncz Árpádné, Gönczöl Katalin, a magyar védőnői szolgálat, a Kaláka együttes és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A csokrot Roger Moore üzenete kíséri: „Az UNICEF nagyrabecsülésének jeléül küldöm ezt a virágcsokrot. Legyen ez egy szebb világ reményének jelképe, amelyet szeretetünkkel és gondoskodásunkkal teremthetünk meg a jövő generációi számára.”

Sir Roger Moore

"A csütörtöki londoni lovaggá avatási ceremónia után Sir Roger azt mondta: jobban örül a kitüntetésnek, mintha Oscar-díjat kapott volna. Hozzátette: csak amiatt aggódott, hogy féltérdről ismét talpra tud-e majd állni az uralkodó előtt. A színész az év eleje óta komoly szívpanaszokkal küszködik; mellkasába ritmusszabályozót kellett beültetni, miután nemrégiben egy New York-i színházi előadáson rosszul lett és összeesett.

Roger Moore a második James Bond, aki ebben az elismerésben részesül, sorozatbeli elődje, Sir Sean Connery után. Sir Seant 2000-ben emelte lovagi rangra a királynő." >>>>
"Az ünneplés látványos volt. Amikor azonban a vörös függöny nem akart aláhullani az avatásra váró repülőgépről, akkor Roger Moore, a jótét nagykövet hősiesen sietett a királynő segítségére. Bár a protokollszabályok ezt nem engedik, de az egykori 007-es hirtelen megpróbálta jobb belátásra bírni az ünnepi avatás leplét. Végül a függöny csak a ceremóniát indító piros gomb újbóli megnyomásával hullott alá. Sir Roger az eset után csak annyit fűzött a történtekhez: "Nem volt ott semmi keresnivalóm, de James Bondnak tennie kellett valamit!"  >>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.