Lemondott a Bolyai két magyar rektorhelyettese

Bejelentette lemondását a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két magyar rektorhelyettese, az adjunktusok kizárása miatt előállt  helyzet ellen tiltakozva - közölte csütörtökön Magyari Tivadar szociológus, a magyar oktatók szóvivője.

A BBTE magyar tagozatát irányító Salat Levente rektorhelyettes szerda estére hívta össze a magyar oktatók  vezetőiből álló testületet, e grémium előtt jelentette be Nagy László kollégájával együtt, hogy lemondanak a BBTE vezetőségében betöltött funkciójukról. Csütörtökön délelőtt pedig hivatalos levélben tájékoztatták az egyetem rektorát visszavonhatatlan döntésükről.

Magyari Tivadar szerint a tanácskozáson szóba került a magyar  oktatók esetleges tömeges lemondása is, ugyanis korábban olyan  javaslatok hangzottak el, amelyek azt szorgalmazták, hogy a kari  tanácsokban és tanszékeken vezetői funkciót betöltő személyek,  váljanak meg posztjuktól. A szóvivő szerint azonban a tanácskozáson  az az általános vélekedés alakult ki: nem javasolják, hogy tanszékén  kollégáival való egyeztetés nélkül bárki is lemondjon. Az oktatók  többség ugyanakkor szükségesnek tartja, hogy az oktatással járó napi  teendőket továbbra is ellássák.

A BBTE magyar oktatói egy öttagú testület létrehozásáról is döntöttek. Magyari Tivadar, aki tagja ennek a bizottságnak, közölte: megpróbálják felvenni a kapcsolatot az egyetem román vezetőségével annak reményében, hogy sikerül feléleszteni a megszűnt párbeszédet. Hozzátette: nincsenek azonban illúziói azok után, ahogy a magyar tagozat különböző küldöttségeihez vagy Salat Leventéhez viszonyult  Nicolae Bocsan, a BBTE rektora. Ez a testület koordinálja majd  körülbelül egy hónapig a magyar tagozat tevékenységét. Magyari  leszögezte: nem áll szándékukban feladni a napi teendők elvégzését, hiszen nem kívánják megbénítani az oktatási folyamatot.

Az MTI azon kérdésére, hogy a magyar tagozat  bojkott-kísérletéről van-e szó Magyari elmondta: a két  rektorhelyettes döntése mindenképpen nyomásgyakorló és  figyelemfelkeltő lépés. A további tervekről elmondta, hogy ez a  testület megpróbálja kialkudni azt, hogy a jövendőbeli két magyar  rektorhelyettes hatásköre átalakuljon. Eddig ugyanis Salat Levente és Nagy László a rektorátus szerkezete miatt csak mellékes teendőként foglalkozhatott a magyar tagozat vezetésével. Magyari szerint két magyar utódot csak akkor neveznek ki, ha ez a feltétel teljesül.

A BBTE két rektorhelyettese azt követően döntött így, hogy a hét  elején a felsőoktatási intézmény legfőbb döntéshozó testülete, a szenátus úgy döntött, kizárja az oktatói testületből Hantz Péter és  Kovács Lehel adjunktusokat. Az utóbbi kettő az önálló állami magyar  egyetem visszaállításáért és a BBTE-n önálló magyar karok  létrehozásáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) vezetői. Kizárásukról azt követően határoztak, hogy Hantz Péter a BBTE több épületében magyar nyelvű táblákat helyezett el. A BKB-sok azt  kifogásolják, hogy a kolozsvári állami egyetem nem multikulturális intézmény, ahogyan azt a vezetőség állítja.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.