Csúcsidőben a topon

Meglepő, hogy Európa egy része - főként Franciaország és Katalónia - mennyire háborog amiatt, hogy Fabio Cannavaro kapta az Aranylabdát. Meglepő, mert a védő az aranyérmes olasz válogatott fővezére volt a sportvilág alighanem legnagyobb - de mindenképpen legnézettebb - eseményén, a vb-n. Azaz "a derbi napjain" futott a legjobban.

Tudom, a profi futballisták nemzetközi szervezete Ronaldinhót választotta az év legkiválóbb labdarúgójának - és több mint negyvenezer hivatásos játékos szavazata igazán nem semmi, sőt valószínűleg a minden -, ezzel együtt Cannavaro újabb "bearanyozása" abszolúte érthető és igazságos.

Nézzük, milyen érdemjegyeket kapott a hátvéd az első számú torna, a világbajnokság alatt a kontinens két tekintélyes szaklapjától, a La Gazzetta dello Sporttól, illetve a France Footballtól (az előbbi 1-től 10-ig, az utóbbi 1-től 6-ig osztályoz): Ghána 7,5/4, USA 6,5/3, Csehország 7,5/5, Ausztrália 8/5, Ukrajna 8/5, Németország 8/6, Franciaország 10/4. Vagyis az olasz újságnál 7,92, a franciánál 4,57 az átlaga, miután produkcióját - az amerikaiak elleni meccset kivéve - mindanynyiszor nagyon magasra, egyszer-egyszer pedig a lehető legmagasabbra értékelték. (Az egyaránt szigorúan minősítő Gazzettánál és FF-nél a 10-es, illetve a 6-os ritka, mint a fehér holló.)

S most tekintsük át, miképpen osztályozta a két újság Ronaldinhót a vb idején: Horvátország 6,5/3, Ausztrália 5/3, Japán 6,5/4, Ghána 5/3, Franciaország 4/3. Az átlagok: 5,4, valamint 3,2.

Ettől még Ronaldinho ismét elnyerheti a világ legragyogóbb futballistája díját a FIFA-szavazáson, a kvalitásai ugyanis nyilvánvalóan predesztinálják erre. Idei vb-teljesítménye már semmiképp sem.

Ott, ahol a leginkább kellett, Cannavaro volt a topon, másképpen: jutott a csúcsra.

Cannavaro
Cannavaro
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.