Miért hajtott tovább a gázoló?

Egy roma asszonyt halálra gázolt, majd - rendőrségi tanúvallomása szerint - a környező házakból kiszaladó emberek reakciójától félve továbbhajtott egy autós a Hajdú-Bihar megyei Hosszúpályiban szombat este. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit.

A gázolás körülményeiről az esetet vizsgáló debreceni rendőrkapitányság hivatalvezetője, Juhászné Kiss Katalin azt közölte: a Hosszúpályi belterületén személykocsival közlekedő autós későn észlelte a közvilágítás és járda nélküli területen vele azonos irányban közlekedő gyalogost, és elütötte a 47 éves asszonyt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kiérkezett mentőautóban életét vesztette. A rendőrségnek a személygépkocsit vezető nő azt mondta: a balesetet követően csak lassított, de azonnal nem állt meg, mivel a férjével észrevették, hogy a környező házakból kiszaladtak az emberek, s féltek a kiszámíthatatlan reakciójuktól. A helyszíntől ötszáz méterre megálltak, kiszálltak a kocsiból, s leállították az elsőként szemből érkező autóst, akivel kihívatták a mentőket és a rendőröket.

A házaspár csak a kiérkező rendőrökkel együtt tért vissza a helyszínre. A közlemény szerint a jármű vezetőjével szemben halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indult eljárás, amelynek fejleményeiről csak a vizsgálat lezárása után adnak tájékoztatást. Információink szerint a házaspár azzal magyarázta a rendőrségen, hogy a baleset után nem álltak meg azonnal, mert az október közepén Olaszliszkán történt lincselés körülményei jutottak eszükbe.

Másképp emlékezett a történtekre Rézműves Ferenc, az áldozat egyik rokona, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat alelnöke. Érdeklődésünkre elmondta: ő nem volt szemtanúja a balesetnek, de - mivel a helyszín közelében lakik - a lakásából kiszaladva azt még látta, hogy az autós elhajtott a gázolás után. Rézműves Ferenc szerint az autót a férj vezette, aki azért állt meg mintegy ötszáz méterrel arrébb, hogy megnézze, milyen sérülések keletkeztek a járműben. Az alelnök hozzátette: több tucat roma összegyűlt a baleset helyszínén, de nem alakult ki fenyegető hangulat a körösladányi házaspárral szemben.

Balogh Tibor, a hosszúpályi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke kérdésünkre válaszolva megerősítette: a faluban - amelynek hatezer lakosából mintegy ezerkétszázan romák - nyugodt a hangulat, nincs feszültség a cigányok és a magyarok között.

A debreceni rendőrkapitányság folytatja a baleset körülményeinek vizsgálatát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.