Lejár a nullás bevallások kora

Az elektonikus adóbevallásra kötelezett egymillió vállalkozó, magánszemély több mint harmada ma még hiányzik a rendszerből. Félmillió forintjuk bánhatja, ha elmaradnak jövőre az online bevallással.

Még közel 390 ezren hiányoznak a rendszerből. Az adóhatóság ennyi kifizetőnek minősülő (munkaadó vagy saját maga után a járulékokat fizető) magánszemélynek postázta ki az ősz folyamán az elektronikus adóbevalláshoz (e-bevallás) szükséges regisztrációra vonatkozó felszólítást - derült ki az APEH tegnapi tájékoztatóján. Legtöbbjük - 350 ezren - nem mentek el egy okmányirodába, hogy regisztráljanak a kormányzati ügyfélkapun a hivatal első felszólítására, s ha ezt az év végéig sem teszik meg, könnyen félmilliós bírsággal nézhetnek szembe. Jövő év januárjától ugyanis minden járulékot fizető vállalkozó, vállalkozás köteles a járulékokkal és a személyi jövedelemadóval kapcsolatos (munkáltatói) bevallást havonta elektronikusan elkészíteni és elküldeni az APEH-nak - legtöbbjük nyilván könyvelője, vagyis adójogi képviselője révén, amiről a megbízást szintén el kell küldeni a hatóságnak. Amennyiben a jövő évi havi bevallások elmaradnak, akkor legfeljebb félmilliós bírsággal lesz sújtható a vállalkozás.

Türelmi idő várhatóan a januártól havi e-bevallásra kötelezett egymillió vállalkozó, vállalkozás esetében is lesz - hasonlóan a nagyobb adózók e-bevallásának májusi indulásához. A bevallásokat azonban a határidőre várja az APEH, s a mulasztási bírság elengedéséről, enyhítéséről a "körülmények mérlegelése után" dönt majd a hatóság, vagyis az a kötelezett cégvezető, vállalkozó, aki be se került a rendszerbe, számíthat a bírságra.

Másodjára egyébként csak azok kaptak felszólító levelet, akik az APEH nyilvántartása szerint kifizetők, vagyis az általuk foglalkoztatott munkavállaló vagy saját maguk után az utóbbi időben adtak be szja- és járulékbevallást, illetve fizették e közterheket. Az ugyanakkor előfordulhat, hogy valaki korábban kifizető volt, ám most és a következő időszakban biztosan tudja, hogy nem lesz az. Neki 2007 januárjától nem kell majd úgynevezett nullás járulékbevallást küldeni, ha nem munkáltató (vagyis nem foglalkoztat munkaszerződéssel magánszemélyeket). Regisztrálni is először akkor kell majd, amikortól ismét járulékot és adót fizet majd. Az Országgyűlés előtt lévő javaslat szerint azok az egyéni vállalkozók is mentesülhetnek jövőre adott hónapban a "nullás" adatszolgáltatás alól, akiknek máshol heti 36 órás munkaviszonyuk van, és az adott hónapban nem vesznek ki pénzt a vállalkozásból, illetve ha eváznak, nincs bevételük. Hasonlóan azoknak a társas vállalkozóknak sem kell majd nullás járulékbevallásokkal bíbelődniük, akik máshol biztosítottak, és az adott hónapban a vállalkozás tagjainak nem adnak közreműködés címén jövedelmet, illetve ezután nem fizetnek járulékot, adót.

Annak a vállalkozónak, cégnek - illetve könyvelőjének - viszont, aki bekerült az e-bevallás rendszerébe, jövőre nemcsak a járulékok és az szja vonatkozásában, hanem minden adónem esetében az internet segítségével kell majd a bevallást elkészíteni és elküldeni. Ettől persze az áfa- vagy evafizetési határidők nem változnak. Az ugyanakkor felmerült, hogy az egyéni vállalkozók eredetileg február 15-ére datált bevallási határidejét kitolják március végére. Ez az érintett könyvelőknek nem csekély karácsonyi ajándék lenne a Pénzügyminisztérium részéről, mivel február közepén három bevallási határnap is van, így az új rendszerben aligha lesz képes minden könyvelő zökkenőmentesen végezni az egyébként is horribilis feladatokkal.

Az online adóügyintézés sikeréhez az APEH új, felhasználóbarát weboldallal próbál hozzájárulni. A megújult honlapon elkülönülten szerepelnek a magánszemélyeknek, az egyéni és külön a társas vállalkozóknak szóló információk. A letöltések cím alatt pedig egyszerűen meg lehet például találni a különböző adókedvezmények igénybevételéhez szükséges dokumentumokat, de a nyomtatványkitöltő programokat is. A nyitóoldal jobb oldaláról az áfaalanyokat, az evásokat vagy a felfüggesztett adószámú cégeket tartalmazó adatbázisokhoz is el lehet jutni. Az utóbbi, ősszel indított lista egyébként húsz cégnevet tartalmaz jelenleg.

Adam: bonyolódó adószámítás

A személyi jövedelemadó-bevallásban újdonság lesz jövőre, hogy a munkáltatók már nem intézhetik munkavállalóik bevallását, azt vagy a dolgozó maga intézi, vagy az adóhatóságra bízza. Utóbbi lehetőség, az adóhatósági adómegállapítás, az adam azonban a korábbi elképzelésekkel szemben korántsem egyszerűsíti le sem a munkáltatók, sem az adózók dolgát. Az Országgyűlés előtt lévő javaslat szerint ugyanis a munkáltatóknak kellene majd ellenőrizniük, hogy az adamadatlapot a munkavállaló helyesen tölti-e ki, de az adamot választó magánszemély is órákat bíbelődhet majd a 8-10 oldalnyi kérdéssor megválaszolásával. Ahhoz ugyanis, hogy az adóhatóság korrektül ki tudja számolni, kinek milyen adókedvezmény jár, olyan részletekről is tudnia kell például, hogy nem terhes-e négy hónapnál régebben az illető. A hatóság így vélhetőleg maga is inkább az önadózást fogja preferálni, a hivatal munkatársai szerint ugyanis még az egyébként vaskos szja-brosúra kitöltése is egyszerűbb lesz azoknak, akik csak a munkáltatójuktól szereztek jövedelmet az idén.

Az online bevallás az ügyfélszolgálatokat is tehermentesíti
Az online bevallás az ügyfélszolgálatokat is tehermentesíti
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.