Túléli-e a szabadságot az orvosi kamara?

Jövőre megszűnik a kötelező orvoskamarai tagság és kevesebb jogosítványa lesz a szakmai szervezetnek: nem dönthet például a praxisjog megadásáról. Egyesek szerint ez a kamarák "lefejezését" jelenti. Mások úgy gondolják, a levágott fej helyett több másik nőhet.

A köztársasági elnök tegnap aláírta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényt, vagyis megszűnik a kötelező tagság, mind az orvosok, mind a gyógyszerészek számára. Hacsak az Alkotmánybíróság nem vétózza meg a törvényt.

A jelenlegi tagoknak március 31-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy fenntartják-e a tagságukat. A kamara mindent megtesz a számára immár élet-halál kérdésévé vált igenlő válaszért. S bár a közfeladatok jórészt elkerültek a testületektől - az ehhez rendelt költségvetési pénzzel együtt -, az orvosi kamara még negyvenszázalékos létszámkieséssel is fenntartható. A 130 helyi, illetve megyei szervezet apparátusát azonban drasztikusan csökkenteni kell.

- Preventív jogi védelem és egyéni jogi szolgáltatások. Egy szervezet ezekkel bizonyíthatja tagságának, hogy érdemes a testületben maradni - mondja Gyenes Géza, a kamara főtitkára, aki nem fél a megmérettetéstől. - Sokáig nem voltunk rákényszerítve, hogy érvényesítsük az orvosok, s rajtuk keresztül a betegek jogait. Most majd érzékelhető lesz, mennyire más annak a jogi védelme, aki kamarai tagként, egy közösséggel a háta mögött, lép fel az őt ért sérelmek ellen, illetve azé, aki egymaga próbálkozik - mondja a főtitkár. Gyenes Géza szerint alaptalanok azok a vádak, hogy a testület munkája gellert kapott volna a politikától, ám vitathatatlannak tartja, hogy lehetetlenné tételüknek politikai oka van. (Az orvosi kamara immár a második ciklusban áll rendszeres harcban a szocialista-liberális-koalíció egészségpolitikájával. - a szerk.)

A MOK által vitatott átpolitizálódás áldozatának tekinti magát a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh Zoltán szerint az alig három éve megkezdett szakmai munkájuk mehet így tönkre. A kamarai tagdíj ugyanis még fenntartási költségeiknek a töredékét sem fedezi. Olyan szakmai képviseletet terveznek, amely munkahelyszervezésekkel segíti a dolgozókat a struktúraváltásban.

Kérdés, hogy az orvosok vállalják-e az önkéntes tagságot, hogy mást ne említsünk, a jelentős tagdíjat? Lakatos László, az orvosi kamara Veszprém megyei elnöke úgy becsüli, hogy az orvosok legalább 80 százaléka tagja marad a szervezetnek. Szerinte a kamarai tagság megújítását leginkább az veszélyezteti, ha a kollégái politikai kérdésnek tekintik az ügyet. Szilárd András, a MOK szegedi elnöke szerint a bizonytalansági tényezők közé tartozik, hogy nem látják, miként lehet majd etikai ügyekben eljárni.

Rédl Jenő, a kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke presztízskérdésnek tartja, hogy tagja legyen a szakmai szervezetnek, de ha a kormány akadályozza az orvosi kamara működését, elképzelhető, hogy a szakszervezetekre helyeznek majd nagyobb súlyt, ahol az érdekeiket jobban érvényesíthetik. Valószínűleg a kilépők közé fog tartozni viszont az a neve elhallgatását kérő debreceni fogorvos is, aki egyéni vállalkozóként praktizál. Mint mondta, több mint egy évtizede azért lépett be a kamarába, mert másként nem kaphatott volna működési engedélyt, nem köthetett volna szerződést a társadalombiztosítással, s így kedvezményesen vásárolhatott gépkocsit is. Más előnyét nem élvezte tagságának. Egy alulról szerveződő, az orvostársadalmat összefogó, modern szerkezetű kamarának tagja lenne.

l Az orvosi kamarai tagság díja évente 18 ezer forint. A szervezetnek körülbelül negyvenezer tagja van. A nyugdíjasok és a harminc év alatti orvosok kevesebbet fizetnek. A szakdolgozóknak havonta kell, 469 forintot fizetniük. Egyelőre nem tudni, hogy az új helyzetben emelkednek-e a tarifák.

A tagoknak március végéig kell nyilatkozniuk: együtt maradnak-e
A tagoknak március végéig kell nyilatkozniuk: együtt maradnak-e
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.