Rejtelmes okokból elhalasztott Bush-Maliki tárgyalás

Egy nappal elhalasztották George Bush amerikai elnök és Núri al-Máliki iraki kormányfő szerda estére tervezett ammáni találkozóját.

Amerikai közlés szerint a két politikus csütörtökön tárgyal egymással a jordániai fővárosban. Dan Bartlett fehér házi tanácsadó leszögezte: korántsem politikai oka van a halasztásnak, vagyis amerikai részről nem amiatt döntöttek az elnapolás mellett, mert egy szerdán kiszivárgott bizalmas fehér házi jelentés szerint Máliki nem tud úrrá lenni az iraki vallási közösségek közötti erőszakcselekményeken.

Egy magas rangú amerikai illetékes szerint az elnapolást az idő hiánya tette szükségessé. Az eredeti tervek szerint II. Abdalláh jordániai király és Bush négyszemközti megbeszélésének befejeztével Máliki csatlakozott volna hozzájuk, és hármasban folytatták volna a tanácskozást. A hármas találkozó azonban elmarad, mert az érdekeltek úgy vélték: túl kevés idő állna rendelkezésre ahhoz, hogy elmélyült megbeszélést folytassanak egymással. Ezért döntöttek amellett, hogy Máliki és Bush csütörtökön munkareggeli keretében tárgyal egymással. Bartlett szavaiból az tűnt ki, hogy a halasztásról már az uralkodó és Máliki korábbi megbeszélése után döntöttek.

II. Abdalláh szerda este díszvacsorát ad a királyi palotában Bush tiszteletére, de Máliki erre nem kapott meghívást.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.