A török elnök megvétózott egy EU által követelt vallási törvényt

Ahmet Necdet Sezer török elnök megvétózta azt az EU által követelt törvényt, amely bővítené az ország nem muzulmán vallási kisebbségeinek tulajdonjogát - közölte szerdán az elnöki hivatal.

 

 

A rendíthetetlenül szekuláris elveket valló elnök visszaküldte a jogszabályt a parlamentnek, hogy kilenc cikkelyt vizsgáljon meg újra.

Sezer döntése aznap született, amikor az Európai Bizottság a török csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztését javasolta amiatt, hogy Törökország nem hajlandó megnyitni kikötőit az EU-tag Ciprus előtt.

A görög ortodox, szír és örmény közösségeket érintő szóban forgó jogszabályt több hónapos heves vita után fogadták el a világi vezetésű, ám elsöprő többségében muszlim lakosságú országban. Török nacionalisták attól tartanak, hogy a törvény nagyobb befolyást biztosítana a nem muzulmán kisebbségeknek.

A török elnök gyakran vétóz meg az EU nyomására készülő olyan jogszabályokat, amelyek véleménye szerint gyengíthetik a török államot vagy annak világi berendezkedését, ám döntését az Igazság és Fejlődés Pártja által dominált parlament felülírhatja.

(MTI/Reuters)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.