A Pentagon katonáinak kivonását tervezi Nyugat-Irakból

Az amerikai védelmi minisztérium azt tervezi, hogy kivonja Irak nyugati részéből ott állomásozó erőit - jelentette kedden este az ABC News amerikai televíziós csatorna.

Az ABC szerint a túlnyomórészt szunnita lakosságú al-Anbár tartományban szolgálatot teljesítő mintegy 30 ezer amerikai katonát, nagyrészt tengerészgyalogosokat, Bagdad környékére csoportosítják át. Anbár tartományt az iraki felkelés fellegvárának tekintik, ahol eddig már legkevesebb 1055 amerikai katona veszítette életét.

A The Washington Post című amerikai lap keddi számában közzétett egy, az amerikai tengerészgyalogság felderítése által készített titkos jelentést, amelyben az áll, hogy az amerikai csapatok nem képesek megfékezni a véres felkelést Irak nyugati részén, és nem tudják csökkenteni az al-Kaida befolyását sem a térségben. A jelentés szerint ha nem érkezik további 15-20 ezer katona és több milliárd dollár fejlesztési segély a tartományba, akkor az ott állomásozó erők semmit sem tehetnek a helyzet javítására. A jelentés szerint a szociális és politikai helyzet olyannyira elromlott, hogy az amerikai és iraki csapatok már nem képesek úrrá lenni az anbári felkelésen.

Az egyik lehetséges megoldásként a jelentés készítői azt javasolták, hogy szunnita államot kellene teremteni Anbár tartományban, amelynek saját félkatonai szervezete meg tudná védeni a szunnita népességet, és el tudná hárítani az iráni befolyást. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.