Brüsszel lassítja a török tárgyalásokat

Nyolc, a ciprusi kérdéssel közvetlenül összefüggő fejezet előzetes zárvatartását, valamint minden további fejezet folyamatos nyitva tartását javasolja szankcióként az Európai Bizottság, miután Törökország nem teljesítette (görög) Ciprusra vonatkozó kötelezettségét – a tagállamok ezt december 11-én hagyhatják jóvá.

Mint megírtuk, az EU nemrég már ultimátumot adott Ankarának, hogy hajtsa végre maradéktalanul vámegyezményük kiegészítő jegyzőkönyvét, azaz engedje be (légi)kikötőibe (görög) Ciprus hajóit és repülőit. Az Európai Bizottság tagjai ugyanakkor általában is megosztottak törökügyben, s most is kompromisszumos megoldást találtak. A soros finn EU-elnökség erőfeszítései több fordulóban elbuktak a törökökkel való megegyezésre. Ankara világossá tette: nem enged a nyomásgyakorlásnak.

A teljes képhez hozzátartozik: a csatlakozási tárgyalások eddig sem száguldottak, tizennégy hónap alatt egy fejezetet zártak le a 31-ből. A várakozások szerint a megbeszélések legalább tíz-tizenöt évig tartanak majd – ha egyáltalán ekkor is lesz még értelmük. Az EU először éppen a 70 milliós, muzulmán lakosságú Törökország kapcsán tartotta fontosnak leszögezni: a tárgyalások nem feltétlenül vezetnek tényleges tagsághoz. Egyes tagországok nyíltan inkább csak egyfajta partnerséget ajánlanának. A jövő évi választások előtt az iszlamista török kormánynak sem sürgős a legkevésbé sem, hogy engedményt tegyen egyik régi ellenlábasa, Ciprus ügyében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.