Hatósági eljárás elmaradt ebéddíj miatt

Pár napos ebéddíjtartozás miatt indított a kaposvári gyámhatóság egy gyermekkel szemben védelembe vételi eljárást, akinek így járt huszonhárom másik, az iskolának tartozó társa is.

- Közröhej, hogy meghurcoljanak egy családot 792 forintnyi tartozás miatt, amiről korábban nem is kaptunk értesítést - fakad ki Máténé Németh Márta, miután gyermekével szemben egy májustól fennálló étkezési díjhátralék miatt védelembe vételi eljárást indított a kaposvári gyámügyi iroda. Elmondása szerint a somogyi megyeszékhely Kinizsi lakótelepi általános iskolájában huszonnégy gyermek esetében indítottak hasonló eljárást az iskola felé fennálló tartozások miatt. A Máté család adóssága úgy keletkezett, hogy gyermekük tavasszal részt vett egy négynapos, térítésköteles erdei iskolában. Az csak az eljárás megindulásáról szóló értesítés kézhezvételekor derült ki a szülők számára, hogy az ebédért külön kellett volna fizetni: ezt azóta megtették. A tartozásról korábban sem az évnyitón, sem a szülői értekezleteken nem esett szó, és az osztályfőnök sem tudott róla - állítja az édesanya.

A gyámügyi irodánál reklamáló szülő, elmondása szerint azt a választ kapta, hogy az eljárást nem tudják leállítani, ezért fel fogják keresni a gyermeket az otthonában. Ellenőrzik, hogy megfelelő körülmények között él-e, és csak a családgondozó kedvező tapasztalatai után zárulhat le az eljárás. Máténé Németh Márta korábban az iskola alkalmazottja volt, férje pedig ma is a szülői munkaközösség tagja, így szociális helyzetük közismert volt az intézményben. Mint kifejtette, panasszal kíván élni az önkormányzatnál az álláspontja szerint megalázó, családot lejárató eljárás miatt.

Medgyesi Irén, az iskola igazgatója a történtekről azt mondta: eljárási hiba történt, amelynek kivizsgálása folyamatban van. Információink szerint az iskola a több felszólítás utáni, több hónapja fennálló, 110 ezer forintos kinnlévőségét - ebbe a körbe nem csak az elmaradt étkezési díjak tartoznak - kívánta behajtani úgy, hogy egyenesen a gyámügyi hatósághoz fordult.

Budai Józsefné, a kaposvári önkormányzat Szociális és Gyámügyi Irodájának vezetője elmondta: korántsem szokványos esetről van szó. A gyermekintézmények - indokolt egyedi esetektől eltekintve - hasonló ügyekben a gyermekjóléti szolgálathoz szoktak fordulni éppen azért, hogy feleslegesen ne indulhasson hatósági eljárás. A kaposvári irodának jogszabályi kötelezettsége védelembe vételi eljárást indítani, ha hozzá fordulnak. Ezt az eljárást akkor kezdeményezik, ha felmerül egy gyerekkel kapcsolatban, hogy veszélyeztetett. Tényleges védelembe vételre - vagyis hatósági intézkedésre - akkor kerül sor, ha a gyanú beigazolódik: a gyermek ekkor - családgondozói ellenőrzés mellett - a családban marad.

Ami a konkrét eseteket illeti: a gyermekjóléti szolgálat két nap alatt kivizsgálta az új eseteket, és mind a huszonnégy gyermek esetében megállapította, hogy nincs szükség hatósági intézkedésre.

- Szeretnénk egy szakmai fórumon értékelni a történteket, amely hozzásegít majd ahhoz, hogy a jövőben mindenki egységesen értelmezze a gyermekvédelmi törvény rendelkezéseit - mondta Budai Józsefné.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.