Kortárs fesztivál lapp Mikulással

Modern Művészeti Összefogás - ezzel a szlogennel rendezi meg az idén másodszor az Intro Fesztivált az A38, a Jövő Háza Központ, a Műcsarnok és a Trafó november 29. és december 9. között.

- Bár néha akár egymás konkurenciái is lehetünk egy-egy programmal, mi mégis úgy gondoltuk, ennél sokkal fontosabb, hogy közösen hozzunk létre valamit, hiszen mind a négy intézmény a kortárs kultúra bemutatásán fáradozik, és úgy gondoljuk, az együttműködésé, az öszszefogásé a jövő - vázolta kérdésünkre a fesztivál létrehozásának okait Kirchkeszner Ágnes ötletgazda, a Jövő Háza Központ kulturális programigazgatója. Tavaly rendezték meg először az Intro névre keresztelt fesztivált, amelynek négy, virtuálisan is (az interneten, SMS-ben, televíziós közvetítéssel) összekapcsolt helyszínét körülbelül húszezren látogatták meg. Az alapkoncepció egyszerű: az intézmények saját keretükből, egymáshoz hangoltan rendeznek programokat december legelején (amikor már véget ért a fesztiválszezon), a népszerűsítő kampányt viszont már közösen szervezik.

Az idén a Műcsarnok egyik kiállítása adta az ötletet, hogy az észak-európai művészetek kapjanak hangsúlyt: a Hősök terén ugyanis december elején egy száz évvel ezelőtti kiállításra reflektálnak, amelyen annak idején öt északi ország mutatkozott be. Amellett, hogy a kiállításból megtudhatjuk, mi változott arrafelé az elmúlt száz évben, az idei Intro fesztivál programjában szerepel például egy dán színházi társulat, a Nico and the Navigators vagy egy norvég dzsesszformáció, a Bugge Wesseltoft Jazzland Community előadása, de megérkezik a lappföldi Mikulás is. Az északiak mellett számos külföldi és magyar előadó is fellép, például a Szigetről már ismerős angol Afro Celt Sound System, vagy Hortobágyi László és a Gayan Uttejak Orchestra.

Mivel a szervezők úgy látják, hogy az együttműködés sikeres, a későbbiekben akár újabb helyszíneket is bevonnak majd. Így bővülhet a közönségük is, amely jelenleg elsősorban fiatalokból és középkorúakból áll, hiszen többnyire őket érdeklik a kortárs műfajok.

Az összefogás ereje Kirchkeszner Ágnes szerint a finanszírozásban is megmutatkozik. A nagyjából ötvenmillió forintból megvalósuló programokat ugyanis az egyes intézmények saját éves keretükből finanszírozzák, a reklám és egyéb kommunikációs költségekre viszont közösen pályáztak és kaptak néhány millió forintot a fővárostól és a Jövő Házát fenntartó Gazdasági Minisztériumtól. Így hatékonyabb lehet a népszerűsítő kampány, mintha külön-külön próbálkoznának az egyes eseményekkel.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a következő években ne lenne szükségük több pénzre, ezt elsősorban európai uniós pályázatokból, illetve szponzorok bevonásával tervezik előteremteni.

Tavaly breakshow is volt a Mûcsarnokban
Tavaly breakshow is volt a Mûcsarnokban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.